Calificat de Donald Trump drept "jucator de poker de talie mondiala", presedintele chinez, Xi Jinping ar putea avea castig de cauza dupa anularea intalnirii la nivel inalt dintre seful administratiei americane, Donald Trump, si liderul nord-coreean, Kim Jong Un.
La inceputul lunii martie, Beijingul, singurul aliat al regimului nord-coreean, a salutat public ideea unei intrevederi Trump-Kim, aparuta dupa luni de amenintari reciproce, care au alimentat temerile izbucnirii unui conflict nuclear la frontierele sale. Pe de alta parte insa, apropierea care se contura intre Washington si Phenian putea sa coste China.
In decurs de numai o luna, Xi Jinping l-a primit de doua ori pe Kim Jong Un, dupa ce l-a ignorat total de la preluarea mandatului, asociindu-se la sanctiunile internationale impotriva programului nuclear derulat de nord-coreeni. "China a incercat sa exercite presiuni asupra Phenianului, pentru ca nu ceda prea mult in fata americanilor", afirma nalistul Jean-Pierre Cabestan, din Hong Kong.
In opinia lui, "oferta de denuclearizare" lansata de tanarul dictator nord-coreean i-a luat prin surprindere pe liderii chinezi, care au fost prinsi pe picior gresit". Beijing "a dorit un summit Trump-Kim, dar cu conditia sa fie doar inceputul unui dialog, fara angamente ferme", a continuat expertul.
A doua intalnire Kim-Xi, gazduita in 7 mai de statiunea balneara chineza Dalian, a fost, se pare, un moment de cotitura, fiind urmata, imediat, de o inasprire a pozitiei nord-coreene. "Lucrurile sau schimbat dupa acea intrevedere si nu pot spune ca ma bucur", a remarcat Trump, inainte de a-l cataloga pe "prietenul" sau Xi JInping drept "un jucator de poker de talie mondiala"
"Nu avem ganduri ascunde", a venit replica Beijingului exprimata de purtatorul de cuvant al diplomatiei chineze, Lu Kang. "Nu exista nici un subterfugiu. Cred ca anularea summitului are legatura cu divergentele interne din Statele Unite privind linia politica vizavi de Coreea de Nord", a continuat oficialul.
"Beijingul nu are nimic de castigat sabotand intalnirea" a afirmat, la randul lui, analistul Bonnie Glaser, de la centrul american pentru studii internationale si strategice. "Anularea intrevederii, care urma sa se desfasoare in 12 iunie, la SIngapore, permite SUA sa revina la optiunea militara impotriva Coreei de Nord", a comentat ea.
"China vrea sa mentina un stat tampon care sa fie insa mai apropiat de ea decat de SUA", a apreciat Cabestan, estimand ca, dupa Trump, Xi i-ar fi putut convinge pe nord-coreeni cu promisiunea unui ajutor economic major, in conditiile in care Pheninul si-a propus ca prioritate strategica dezvoltarea tarii pe toate planurile.
Dar, a intervenit Glaser in disctuie, "China ar putea repune summitul pe sine ... Daca Xi Jinping reuseste o mediere intre Kim si Trump, el ar putea obtine, in trecere, un acord comercial mai bun cu americanii. Pentru Beijing, ar fi ceva de genul doi dintr-o lovitura", a concluzionat analista.