Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sindromul umerilor căzuți este o problemă care afectează un număr mare de oameni. Nu este doar o postură greșită, ci această afecțiune este asociată cu emoțiile și stima de sine.

Sindromul umerilor căzuți este o problemă care afectează un număr mare de oameni. Nu este doar o postură greșită, ci această afecțiune este asociată cu emoțiile și stima de sine.

de Paul Bardasu    |   

Din punct de vedere medical, sindromul umerilor căzuți este un dimorfism postural în cadrul căruia umerii tind să se aplece înainte, împingând capul în jos. Persoanele cu această problemă par să privească permanent către sol. Postura nu afectează doar umerii, ci împinge spatele înainte progresiv. Astfel, apare o cocoașă - cifoză dorsală.

Însă menținerea spatelui și a umerilor în poziție dreaptă nu este doar o problemă de sănătate fizică, ci și o reflectare a nivelului respectului de sine. Multe femei care se rușinează din pricina sânilor lor tind să adopte această poziție pentru a încerca să-i ascundă, în mod inconștient. Există multe alte probleme care pot face ca o persoană să fie afectată de sindromul umerilor căzuți, cum ar fi depresia. În ultimii ani, această poziție înclinată a devenit din ce în ce mai frecventă și din cauza utilizării excesive de computere și dispozitive electronice. 

 

Exerciții care ameliorează sindromul

Menținerea unei posturi aplecate în față perioade lungi de timp, indiferent de motiv, duce la apariția durerilor de spate, atât la nivel lombar, cât și la nivel cervical. Pe lângă asta, sindromul umerilor căzuți este inestetic, pentru că, atunci când o persoană stă dreaptă, pare mult mai sigură pe sine și mai atrăgătoare. Menținerea unei poziții cu umerii căzuți îți modifică mișcările articulare, precum și echilibrul, dar și poate îngreuna respirația și crea probleme digestive.

Este important să încerci să mergi în poziție verticală și cu capul ridicat. De asemenea, ar trebui să fii conștient și să-ți corectezi postura atunci când lucrezi. Exercițiile de întindere sunt ideale pentru corectarea sindromului umerilor căzuți. Iată câteva:

Împinge umerii înapoi. Scopul este de a trage umerii înapoi și de a-i ține în postura corectă. Pentru a face acest lucru, împinge înapoi umerii timp de 30 de secunde. Repetă de cinci ori. Dacă este posibil, fă acest exercițiu de mai multe ori pe zi.

Întinderea pieptului. Există mai multe modalități de a face acest lucru. Una dintre ele este să stai în fața unei uși deschise și să formezi un T cu brațele. Apoi, îndoaie coatele și ridică antebrațele pentru a „sprijini” cadrul ușii. Ar trebui să simți cum se întind mușchii imediat ce faci un pas înainte. Menține poziția timp de 30 de secunde și repetă de 5 ori. Un alt exercițiu presupune să stai lipit de perete cu fundul, spatele și capul. Întinde mâinile și adu-le deasupra capului, de câte ori poți, fără să exagerezi.

Întinderea spatelui. O modalitate de a face acest lucru este să te întinzi pe spate și să aduci un genunchi la piept. Stai așa câteva secunde și apoi fă același lucru cu celălalt picior. Un alt mod de a face acest lucru este să te întinzi pe spate și să întinzi un braț și piciorul opus în sus în același timp. Ambele exerciții vor ameliora semnificativ durerea de spate.

Montarea de oglinzi. Medicii susțin că o metodă complementară la aceste exerciții este montarea de oglinzi în casă, astfel încât să te vezi în cat mai multe locuri în care îți petreci timpul. Așa conștientizezi că stai cocoșat și te corectezi mai des.

 

Când problemele psihice sunt cauza

Umerii căzuți pot fi rezultatul stimei de sine scăzute. Acesta este motivul pentru care sindromul apare frecvent la oamenii timizi și chiar la cei cu depresie cronică. În aceste situații, nu este suficient să îți îndrepți spatele, ci trebuie să tratezi și cauzele. Pentru a face acest lucru, ar trebui să mergi la terapie. Psihologul Laura Maria Cojocaru explică anumite cauze: „De multe ori, stările noastre sufleteşti dezechilibrate pot provoca, în timp, boli psihosomatice. Adică energiile negative produc stări chimice în corp, pe care le vom resimţi la un moment dat şi ca neplăceri fizice. Fiecare parte a corpului transmite un semnal specific, deoarece este arondat unor stimuli psihologici”.

 

3 părţi ale corpului ne trimit semnale de alarmă

Gâtul. „Dacă în zona capului iau naștere credințele noastre despre sine, despre viață, se conturează visurile noastre, sunt analizate și puse în aplicare deciziile și pașii necesari obiectivelor noastre, gâtul este expresia capacității și deschiderii noastre mentale către a explora mai multe aspecte ale obiectivului nostru, de a comunica cu cei din jur, în vederea înțelegerii tuturor factorilor, de a cere ajutorul atunci cand este necesar”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Umerii. „Umerii sunt în strânsă legătură cu capacitatea noastră de a purta responsabilitatea dezvoltării și atingerii obiectivelor de viață. Atunci când umerii sunt afectați în vreun fel sau au o postura „căzută”, arată că ne simțim împovărați de responsabilități, că avem tendința să preluăm și din responsabilitățile altora sau că, pur și simplu, ne încărcăm singuri cu prea multe sarcini de făcut”, afirmă specialistul.

Spatele. În opinia psihologului, spatele este în legătură cu trecutul, cu a „căra în spate” greutățile vieții (reale sau interpretate ca fiind greutăți), cu sentimentul de a fi „atacați pe la spate” și cu nevoile noastre de susținere emoțională și de securitate. „Neplăceri în partea de sus a spatelui ne indică existența unor așteptări exagerate ca alte persoane să ne susțină din punct de vedere afectiv și acumularea unor stări de furie reprimată atunci când aceste așteptări nu ne sunt împlinite. Zona lombară ne vorbește despre refuzul de a ne detașa emoțional sau faptic de trecut. Partea de jos a spatelui ne arată o frică prezentă sau de viitor legată de insecuritatea financiară și, în general, de tot ce ține de latura materială a vieții”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Subiecte în articol: cifoza dorsala exercitii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri