Poate că ai auzit deja că morcovii și alte fructe sau legume portocalii sunt bune pentru ochi și protejează vederea. Beta-carotenul, un tip de vitamina A care le dă acestora culoarea portocalie, ajută retina și alte părți ale ochiului să funcționeze în parametri normali. Totuși, beta-carotenul nu este singurul care protejează ochii. Și alte vitamine sunt esențiale pentru sănătatea ochilor, așa că dacă vei face loc în regimul tău alimentar acestor cinci alimente, vei...vedea cu siguranță efectele.
Verdețurile. Salată, kale, spanac și lista continuă cu toate plantele cu frunze verzi comestibile. Sunt pline cu luteină și zaexantină, doi carotenoizi care au rol antioxidant și care, potrivit studiilor, protejează cristalinul și previn cataracta.
Oul. Mai exact gălbenușul care de asemenea e o bună sursă de luteină și zeaxantină. În plus, are zinc, un element care ajută la prevenirea degenerării maculare (deteriorarea maculei, o parte a retinei, din cauza căreia se poate pierde vederea).
Citrice și fructe de pădure. Căpșune, mure, zmeură, afine, merișor și lămâie. Toate conțin antioxidanți și vitamina C, care reduc degenerarea maculară și cataracta.
Migdalele. Când le consumăm crude au un aport important de vitamina E, care protejează vederea. Nici nu e nevoie de foarte multe. O mână de migdale oferă organismului aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina E.
Pește gras. Fie că e vorba de somon, ton, macrou sau păstrăv, peștii grași au în componență un acid gras, numit DHA, care se regăsește și în retină. Atunci când nivelul acestui acid în retină este prea mic, apare sindromul ochilor uscați, astfel că un regim în care mâncați pește gras cel puțin o dată pe săptămână vă va proteja ochii de aceatsă afecțiune.