Jurnalul.ro Special Anchete Cine se află în spatele ascensiunii generalului Coldea

Cine se află în spatele ascensiunii generalului Coldea

de Ion Alexandru    |   

Scandalul suspendării lui Florian Coldea de la conducerea operativă a Serviciului Român de Informații, ca urmare a dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiță, scoate la lumină informații și legături controversate. Șeful operativ al SRI ar fi ajuns în serviciul intern de securitate ca urmare a legăturilor pe care le-a avut cu întemeietorul Brigăzii Antiteroriste din SRI, generalul Dan Gheorghe, unul dintre oponenții lui Virgil Măgureanu. După perindarea pe la vârful mai multor structuri de forță ale statului, Dan Gheorghe a intrat în afaceri private și a condus, ani de zile, firmele lui Nicolae Dumitru, zis “Niro”. O altă firmă la care a deţinut părți sociale Dan Gheorghe a dotat, în mai multe rânduri, Direcția Națională Anticorupție, principalul beneficiar al informaţiilor SRI din ultimii ani, cu aparatură de interceptare și filaj. Fiul lui Dan Gheorghe este un avocat din Baroul București. Apropiat, de asemenea, de DNA.

 

Florian Coldea a fost propulsat în cadrul SRI ca urmare a legăturilor sale extrem de apropiate, printre alții, cu fondatorul Brigăzii Antiteroriste din cadrul aceleiaşi instituţii, generalul Dan Gheorghe. Acesta din urmă ar fi, spun unele surse, rudă din partea mamei cu generalul Coldea. Dan Gheorghe s-a născut în data de 3 noiembrie 1948, în comuna Sinta, județul Arad, localitate învecinată cu comuna Târnova, același județ, locul de naștere al lui Coldea și, totodată, locul unde domiciliază părinții primului adjunct suspendat al directorului SRI.

Povestea lui Dan Gheorghe devine cunoscută începând cu anul 1988, când, cu gradul de colonel la acea dată, a devenit locțiitorul comandantului Unității Speciale de Luptă Antiteroristă din cadrul Departamentului Securității Statului, poziție care l-a găsit și în decembrie 1989. După 1990, când Securitatea a fost desființată și a fost înființată noua structură cunoscută astăzi sub denumirea de Serviciul Român de Informații, a fost fondată în cadrul acestei instituţii Brigada Antiteroristă, Dan Gheorghe fiind fondatorul acestei unități. La acel moment, SRI era condus de Virgil Măgureanu, iar între acesta și Dan Gheorghe ar fi avut loc o serie de animozități, în special legate de cele două mineriade, cea din iunie 1990 și cea din septembrie 1991. Ulterior acestor evenimente, generalul de acum Dan Gheorghe a părăsit SRI.

 

Potrivit unor surse, fostul președinte al României i-ar fi propus lui Dan Gheorghe un post de consilier prezidențial pentru Republica Moldova, ofertă ce ar fi fost refuzată de fostul comandant al Brigăzii Antiteroriste.

 

De la SRI, la UM0215, înapoi la SRI, apoi la SIPA

După plecarea din SRI, Dan Gheorghe a fost numit în funcția de comandant al celebrei UM 0215 (“Doi și-un sfert”), serviciul de protecție al Ministerului de Interne, devenită ulterior UM 0962 București și, după demilitarizare, Direcția Generală de Informații și Protecție Internă. Aici, Dan Gheorghe a stat cinci ani, până în anul 1997, când a fost avansat în funcția de director general al Direcției Generale de Pașapoarte și a Poliției de Frontieră, post din care a fost trecut în rezervă, din motive medicale.

Anul 1997 este și anul ascensiunii lui Florian Coldea în cadrul SRI. Coldea, despre care se cunoaște doar anul nașterii (1971), ziua și luna fiind secrete, a urmat cursurile Liceului Industrial din Arad, după care a intrat la Institutul Politehnic din Timișoara. Aici ar fi fost coleg cu actualul primar al Aradului, Gheorghe Falcă. Florian Coldea a urmat doar un an și jumătate cursurile acestui institut, renunțând la inginerie și înscriindu-se la Facultatea de Psihosociologie din cadrul Academiei Naționale de Informații, pe care a absolvit-o în anul 1996. Abia un an mai târziu, în 1997, Florian Coldea și-a susținut examenul de licență și a fost activat, ca ofițer, în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informații.

La câțiva ani de la plecarea lui Virgil Măgureanu de la conducerea Serviciului Român de Informații, generalul Dan Gheorghe a revenit în această structură. În anul 2001, el a fost numit consilier al directorului SRI Radu Timofte și, ulterior, a fost avansat în funcția de director adjunct pentru securitate al Aeroportului Internațional Henri Coandă. A stat aici până în anul 2003, când Dan Gheorghe a fost promovat în funcția de director adjuct al Serviciului Independent de Protecție și Anticorupie (SIPA), din cadrul Ministerului Justiției, serviciul secret al sistemului Justiției și al Administrației Penitenciarelor.

La SIPA, Dan Gheorghe a fost menținut până în anul 2005, când, în urma unei decizii a fostului ministru al Justiției, Monica Macovei, a fost trecut în rezervă.

 

Din structuri, direct în fieful Udrea-Niro-Cocoș

Coincidență sau nu, anul 2005 a fost cel în care România a fost zguduită de scandalul răpirii celor trei jurnaliști români în Irak. În operațiunea de recuperare a acestora a fost implicat și Florian Coldea. La data de 26 iulie 2005, Coldea a fost avansat la gradul de locotenent-colonel și a fost numit în funcția de prim-adjunct al directorului SRI. În 24 martie 2006, Coldea a fost avansat din nou la gradul de colonel și, după demisia lui Radu Timofte de la conducerea SRI, până în 4 octombrie 2006, Florian Coldea a condus, interimar, SRI. Ulterior, la conducerea acestei instituţii a fost numit George Cristian Maior, iar Coldea a fost avansat, succesiv, în grad, de către Traian Băsescu, până la cel de general cu trei stele.

Protectorul său, Dan Gheorghe, a părăsit sistemul de forță și s-a refugiat în privat. Mai exact, în fieful afacerilor grupului Niro-Udrea-Cocoș, structură apropiată fostului regim al lui Traian Băsescu și Partidului Democrat Liberal.

După prima suspendare a lui Traian Băsescu, din anul 2007, generalul Dan Gheorghe a devenit omul de bază al lui Nicolae Dumitru, zis “Niro”, care l-a numit pe fostul şef al Brigăzii Antiteroriste din SRI în funcția de director general al companiei SC Niro ‘95 Impex SRL. În anul 2008, când Florian Coldea conducea în forță Serviciul Român de Informații, SC Niro ’95 Impex SRL a înființat o altă companie, denumită SC New Global Investment SRL, unde ceilalți acționari erau Elena Udrea și Dorin Cocoș, iar Dan Gheorghe a îndeplinit funcția de administrator.

 

 A dotat DNA cu tehnică specială

“Jurnalul Național” a dezvăluit, încă de acum doi ani, faptul că una dintre companiile private care au dotat DNA cu aparatură de interceptare și tehnică specială a fost controlată chiar de generalul Dan Gheorghe. Aminteam atunci că, pe lângă activitatea derulată pentru Niro, Gheorghe Dan a deţinut, împreună cu o societate, Andytech Concept SRL, acţionariatul companiei Tech Industries Construction SRL. Firma parteneră, Andytech Concept, are un unic asociat în persoana lui Andrei Tupan. În 2008, atât generalul Dan, cât şi firma lui Andrei Tupan cesionează acţiunile de la Tech Industries Construction către mama acestuia din urmă, Gabriela Tupan.

În 2012, dar şi în 2014, SC Andytech Concept SRL a fost selectată, în două rânduri, de către DNA pentru a livra instituţiei anticorupţie aparatură de înregistrare şi filaj. Contractele, parafate în septembrie 2012 şi octombrie 2014, au scos din bugetul DNA suma totală de aproximativ 800.000 de lei fără TVA. Interesant este că al doilea contract a fost încheiat cu doar o săptămână înainte ca DNA să opereze primele reţineri în dosarul „Microsoft”, când au făcut cunoştinţă cu arestul Nicolae Dumitru „Niro”, Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan „Pinalti” şi Gabriel Sandu. Generalul Dan Gheorghe a decedat în anul 2011.

Tatăl lui Andrei Tupan, patronul firmei Andytech Concept SRL şi fost partener de afaceri al generalului Gheorghe Dan, se numeşte Marian Tupan. Acesta a fost asociat în cadrul companiei SC Romconsult And Trading SRL, alături de fostul ofiţer SPP Liviu Târşea, cel care a controlat, până în urmă cu câţiva ani, compania de pază SC G4S Secure Solutions SRL. Această din urmă companie a câştigat, în data de 9 aprilie 2013, nu mai puţin de cinci licitaţii organizate de către CNADNR, privind asigurarea serviciilor de pază a patrimoniului instituţiei, prin patrulare şi posturi fixe pe autostrăzile A2 Bucureşti-Constanţa şi A1 Bucureşti-Piteşti. Valoarea totală a celor cinci contracte atribuite se ridică la 4,3 milioane de euro cu TVA. La toate aceste cinci licitaţii, firma lui Liviu Târşea a participat în asociere cu compania SC AXIS Corporate Security SRL, firma ginerelui lui Vasile Blaga, Ioan Andrei Rudeanu. În prezent, din acţionariatul firmei AXIS Corporate Security SRL face parte şi fiica lui Vasile Blaga, Aghate Rudeanu (fostă Blaga).

Ca o coincidență, atât Vasile Blaga, cât și ginerele acestuia sunt, astăzi, trimiși în judecată în două dosare. Unul instrumentat de Parchetul Curții de Apel București, celălalt fiind la DNA Ploiești.

Relaţia apropiată dintre fiul fostului general Dan Gheorghe şi DNA a fost făcută publică chiar de către Elena Udrea

 

Fiul generalului Dan, avocat apropiat de DNA-ul lui Kovesi

Legăturile cu binomul ale ex-generalului Dan Gheorghe nu se opresc aici. Elena Udrea dezvăluia, în cadrul unui interviu acordat pentru Hotnews, că există un avocat, pe nume Rareș Dan, apropiat de DNA, implicat în mai mute dosare controversate instrumentate de instituția condusă de Laura Codruța Kovesi. Acest avocat Rareș Dan este nimeni altul decât fiul generalului Dan Gheorghe. Și mezinul a fost implicat, asemenea tatălui său, în câteva afaceri cu legături directe la vârful sistemului politic patronat de Traian Băsescu și Elena Udrea.

Pe numele său întreg Rareş Constantin Dan, acesta a fost asociat în cadrul societăţilor Flash Participații SA şi SC Flash Investiții SA. Prima firmă, împreună cu un anume Alexandru Dan Balotescu, deţine părţile sociale ale companiei SC Media Investment Communication SRL, societate care a primit contracte de la stat, în principal de la Elena Udrea, pe vremea când aceasta conducea destinele României, ceea ce demonstrează că legăturile protejatei lui Traian Băsescu cu afacerile avocatului Rareş Dan au fost mult mai strânse decât aceasta a lăsat să se înţeleagă. În 4 martie 2009, Ministerul Turismului a contractat, prin negociere directă, invocând o situaţie de urgenţă, de la Media Investment Communication SRL, servicii referitoare la realizarea unei campanii publicitare pe tema Sărbătorilor pascale în Bucovina şi pe Litoral, campanie care să fie difuzată pe „primul canal de televiziune generalist”. Valoarea acestui contract a fost de 421.240 lei cu TVA inclus. În 20 martie 2011, când Udrea conducea Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, instituţia în cauză a angajat din nou compania Media Investment Communication, pentru furnizarea de servicii pentru difuzarea de spoturi publicitare pe canale de televiziune şi pe posturi de radio naţionale, în anul 2011, privind promovarea programului „Exploraţi Grădina Carpaţilor”. Valoarea contractului a fost de 8,52 milioane de lei cu TVA inclus.

 

Pe 26 aprilie 2011, acelaşi minister condus de Elena Udrea a atribuit firmei în cauză un al treilea contract, în valoare de 4 milioane de euro fără TVA, pentru difuzarea de spoturi publicitare pe canale de televiziune internaţionale, privind promovarea României ca destinaţie turistică şi creşterea gradului de conştientizare asupra noului brand turistic naţional. Este vorba despre scandalul spoturilor difuzate pe posturile de televiziune CNN, Eurosport şi Euronews.

 

Generalul Dan Gheorghe a plecat, în anii 90, de la SRI, ca urmare a unor divergențe cu fostul șef al instituției, Virgil Măgureanu, legate de mineriadele din 1990 și 1991.

 

Ipoteză-șoc: scandalul Coldea a izbucnit după soluția Parchetului în dosarul Mineriadei

Așa cum am arătat mai sus, relația protectorului lui Florian Coldea cu fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, nu a fost una prea bună, mai ales că prima plecare a lui Dan Gheorghe din SRI ar fi avut legătură cu mineriadele din iunie 1990 și septembrie 1991. Coincidență sau nu, în cursul anului trecut, la DNA București și DNA Ploiești, fosta noră a lui Virgil Măgureanu a depus mai multe denunțuri legate de activitățile fostului soț și ale fostului socru.

Însă surse din sistem acreditează ideea că, în prezent, la nivelul SRI există un război dat între mai multe structuri interne, reprezentate, pe de o parte, de o aripă controlată încă de Virgil Măgureanu și, pe de altă parte, cea controlată de Florian Coldea. Dezvăluirile fără precedent făcute de fugarul Sebastian Ghiță au apărut, ca o coincidență, după ce, înainte de Crăciun, Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a pus în mișcare acțiunea penală în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Printre inculpații acuzați de ucidere din culpă, se numără și fostul director al Serviciului Român de Informaţii, Virgil Măgureanu, alături de ex-președintele Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu.

 

 

Bursa zvonurilor: Coldea, repetent în facultate și suspect de sindromul “Coreea Huntington”

Zilele acestea, pe piața știrilor, au circulat mai multe zvonuri cu privire la două aspecte mai puţin obișnuite în ceea ce-l privește pe Florian Coldea. Primul ar fi acela că prim-adjunctul suspendat al directorului SRI ar fi rămas repetent în facultate. Prima dată, la Institutul Politehnic din Timișoara, unde nu ar fi promovat mai multe examene, fapt ce a și condus la întreruperea cursurilor și înscrierea sa la Academia Națională de Informații. A doua oară, chiar după ce a terminat Facultatea de Psihosociologie a ANI, când, din pricina neobținerii unor note de trecere la examenul de licență, ar fi susținut încă o dată acest examen la un an de la terminarea facultății.

Al doilea zvon care circulă de câteva luni pe rețelele de socializare ar fi acela conform căruia Florian Coldea ar suferi de un sindrom extrem de grav. Concluzia aparține unui medic din Iași, Răzvan Constantinescu. Acesta a analizat mai multe imagini în mișcare ale lui Coldea, respectiv cele în care prim-adjunctul directorului SRI are gesturi ieșite din comun și mișcări caudate ale sprâncenelor și capului. Acestea ar fi simptomele bolii “Coreea Huntington”, o afecțiune degenerativă, incurabilă, caracterizată prin demență, declin cognitiv și coordonare defectuoasă a mușchilor. Afecțiunea dezvoltǎ simptome ȋn jurul vȃrstei de 40-50 de ani, ȋnsǎ acestea pot apǎrea și mai devreme sau mai tȃrziu.

Subiecte în articol: florian coldea sebastian ghita
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri