"S-au aprobat modificări cu privire la modalităţile de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei, sunt recunoscute rezultatele măsurilor prin cântărire obţinute cu ajutorul mijloacelor de măsurare aparţinând autorităţilor competente din statele membre ale Uniunii Europene", a explicat Constantin.
El a adăugat că s-au stabilit anumite limite în conformitate cu legislaţia europeană, aşa cum există şi în alte state UE, privind toleranţele pentru depăşirea greutăţii camioanelor.
Se vor acorda intervale de depăşire a masei maxime totale admise şi pe axe până la care nu se aplică sancţiuni contravenţionale şi nu se impune autorizarea circulaţiei acestor vehicule, a precizat Mihai Constantin.
"Se clarifică şi unele aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul Transporturilor rutiere, precum şi corelarea unor dispoziţii privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale", a completat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Știre inițială: Premierul Marcel Ciolacu anunță, înainte de ședința de Guvern, un prim pachet de măsuri pentru fermieri și transportatori: „Este clar din punctul meu de vedere că protestele au fost îndreptățite”.
„Așa cum am promis, aprobăm astăzi un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermierii și transportatorii. Am discutat și cu micii fermieri și transportatori aflați în stradă, și cu marile asociații de profil. Este clar din punctul meu de vedere că protestele au fost îndreptățite! Iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerințele lor sunt absolut legitime. Am promis că vom rezolva aceste probleme, atât eu, cât și acest Guvern ne ținem de cuvânt”, a declarat prim-ministru.
În privința fermierilor există mai multe proiecte.
„Acordăm un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înființate în toamna lui 2022. Compensația pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăși 280.000 de euro”, declară Ciolacu.
Autoritățile estimează peste 162.000 de beneficiari și un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja bugetată.
„Fermierii noștri merită din plin această compensație! În plus, mi s-a părut de bun simț și cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B și B1 pentru a conduce tractoare, așa că o vom legifera azi”, a adăugat premierul.