Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel puțin 12 civili au fost uciși în atacurile cu drone din Mali

Cel puțin 12 civili au fost uciși în atacurile cu drone din Mali

de Redacția Jurnalul    |   

Cel puțin 12 civili au fost uciși marți de lovituri de drone în jurul orașului Kidal din nordul Mali, inclusiv într-o bază părăsită cu câteva zile înainte de o misiune de menținere a păcii a Națiunilor Unite, au declarat un oficial local și un grup rebel, potrivit Reuters.

Atacurile par a fi primul semn de conflict în Kidal, un bastion al rebelilor de etnie tuareg, de când ONU a plecat în grabă la 31 octombrie, ca parte a unei retrageri din țara din Africa de Vest, pe măsură ce securitatea se înrăutățește.

Experții în securitate avertizează că zona ar putea deveni acum epicentrul unui război pentru nordul țării, deoarece rebelii și armata încearcă să cucerească zonele pe care ONU le părăsește, destabilizând și mai mult Mali, unde umblă, de asemenea, militanți islamiști legați de Al Qaeda și Statul Islamic.

Un oficial local, Ahamoudane Ag Ikmasse, a declarat că au fost raportate între 12 și 15 morți în rândul civililor în urma loviturilor de marți și că una dintre drone a căzut în apropierea unei școli. Un purtător de cuvânt al mișcării rebele, Cadrul Strategic Permanent pentru Pace, Securitate și Dezvoltare (CSP-PSD), a declarat că 20 de persoane au murit.

Purtătorul de cuvânt al rebelilor a dat vina pe armată și pe mercenarii ruși care lucrează cu autoritățile militare din Mali.

„Au avut loc trei atacuri cu drone asupra fostei baze ONU și unul a lovit un grup de copii care colectau obiecte din tabără”, a declarat Elmaouloud Ramadane prin telefon.

El a precizat că o a doua a căzut în apropierea unui aerodrom și a lovit civili, în timp ce a treia a ratat ținta.

Armata din Mali nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Aceasta a publicat o declarație pe X marți seara, afirmând că a efectuat lovituri asupra taberei din Kidal și a „neutralizat” mai multe camionete aparținând „teroriștilor”. Aceasta nu a menționat victime civile.

Violențele din Mali au crescut din iunie, când junta militară, care a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2021, a ordonat plecarea misiunii de menținere a păcii a ONU, cunoscută sub numele de MINUSMA, care durează de zece ani.

Misiunea are termen până la 31 decembrie pentru a pleca și a retras deja peste 6.000 din cei aproape 14.000 de oameni.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: drone atacuri mali
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri