Printr-o hotărâre fără precedent, Papa Francisc a anunțat ieri că, de acum înainte, clerul romano-catolic este obligat să raporteze orice agresiune sexuală sau de hărțuire, precum și încercările de acoperire a unor astfel de fapte, chiar dacă acestea implică înalți demnitari ai Bisericii Catolice.
Mai mult, toate diocezele din lume trebuie ca, în termen de un an, să pună la punct un sistem prin care publicul să poată semnala cazuri de potențiale abuzuri sexuale, ce vor fi examinate în cel mult 90 de zile de la relatarea lor, la fel ca în situația celor raportate de clerul catolic. Papa dorește însă ca secretul confesiunii să rămână absolut, ceea ce exclude în mod categoric denunțarea faptelor dezvăluite în confesional de către credincioșii catolici. Anunțul suveranului pontif, făcut prin intermediul unei scrisori apostolice, modifică dreptul canonic, schimbând semnificativ legislația Bisericii Catolice. „Orice avans sexual care implică utilizarea forței va fi considerat abuziv”, menționează decretul papal, considerat un mesaj clar pentru prelați, care sunt amenințați cu pedepse, indiferent de poziția pe care o dețin în ierarhia Bisericii. Pentru prima oară, clericii sunt obligați să dezvăluie toate cazurile de presupuse abuzuri sexuale și hărțuire pe care le știu. Până ieri, acest tip de dezvăluire era lăsat la latitudinea fiecăruia. Decretul papal se referă și la mușamalizarea abuzurilor, vizându-i în mod special pe conducătorii Bisericii, deoarece, în numeroase cazuri cercetate până în prezent, episcopii au acoperit infracțiunile preoților care le raportaseră superiorilor direcți despre acestea.
Potrivit BBC, se presupune că mii de oameni au fost abuzați de către preoți în ultimele decenii, Biserica fiind acuzată de mușamalizarea multor infracțiuni.