Jurnalul.ro Special Anchete Rețeta „Clotilde Armand”. Dosare penale pentru consilieri locali care au votat pentru înființarea unor posturi ocupate, ulterior, chiar de ei

Rețeta „Clotilde Armand”. Dosare penale pentru consilieri locali care au votat pentru înființarea unor posturi ocupate, ulterior, chiar de ei

de Ion Alexandru43    |   

ANI a transmis Parchetului General mai multe dosare privind foști sau actuali aleși locali aflați în conflict de interese penal. Printre aceste dosare, se numără și cel al unui ex-consilier local din Caraș-Severin, care și-a votat înființarea unui post de consilier personal al primarului, în care, ulterior, a fost numit el însuși.

 

Alt ales, din județul Iași, a votat o hotărâre de consiliu prin care s-a scos la concurs un post în aparatul administrativ al primăriei, după care s-a înscris la concursul pentru ocuparea respectivului post, fiind declarat admis. Rețeta este similară cu ceea ce a făcut primarul sectorului 1, Clotilde Armand, care s-a numit pe ea însăși șef al unui proiect pentru combaterea corupției, stabilindu-și și o indemnizație pentru această sinecură.

Viceprimarul social-democrat al comunei Cosmești, județul Galați, Emil Constantin Bîrlădeanu, a fost dat de către Agenția Națională de Integritate pe mâna Parchetului General, fiind acuzat de faptul că nu s-a abținut de la dezbaterile din Consiliul Local. Concret, el ar fi avut un interes personal într-o chestiune soluționată de Consiliul Local și a participat la adoptarea unei hotărâri privind aprobarea alocării, în scopul finanțării anuale, de sume de bani de la bugetul local către Clubul Sportiv „Siretul” Cosmești”.

Acest club sportiv se află în subordinea Consiliului Local Cosmești și a fost înființat în anul 2018, pe vremea când actualul viceprimar Emil Constantin Bîrlădeanu era doar consilier local. Inspectorii de integritate reclamă că Bîrlădeanu a participat la respectiva ședință a Consiliului Local și a votat pentru adoptarea hotărârii, cu toate că acesta deținea calitatea de director al Clubului Sportiv „Siretul” Cosmești, iar fiul său, Florin Bîrlădeanu, ocupa o funcție contractuală.

 

Viceprimarul riscă până la 5 ani de închisoare

 

„Emil Constantin Bîrlădeanu a contribuit, astfel, în mod direct și nemijlocit, la transferarea către clubul sportiv a unor sume de bani din care au fost plătite salariile și premiile încasate de fiu”, susține ANI într-un comunicat de presă. În acest fel, actualul viceprimar ar fi încălcat mai multe articole din Codul Administrativ, care prevăd că un ales local are obligația să se abțină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea unui act administrativ care ar putea produce un folos material pentru sine, pentru soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea. Actele administrative emise ori adoptate cu încălcarea acestei interdicții sunt lovite de nulitate, iar aleșii locali implicați riscă diminuarea cu 10 la sută a indemnizației, pentru o perioadă de 6 luni.

Mai mult, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către viceprimar a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane. Dacă va fi găsit vinovat, Bîrlădeanu riscă între 1 și 5 ani de închisoare și interdicția de a mai ocupa o funcție publică.

 

Votăm, după care încasăm foloasele

 

O altă anchetă a celor de la ANI și un nou dosar penal trimis la Parchetul General îl vizează pe fostul consilier local al comunei Prigor, județul Caraș-Severin, Grigore Iosif Boldea. Acesta este acuzat că, pe ultima sută de metri a mandatului de consilier local, mai exact în 28 februarie 2020, a participat la deliberarea și la adoptarea hotărârii de consiliu prin care s-a aprobat, printre altele, înființarea unui post de consilier personal al primarului.

Ulterior, arată inspectorii de integritate, Boldea, care a votat favorabil pentru înființarea postului respectiv, a fost chiar el numit în această funcție. ANI precizează că l-a dat pe fostul consilier local pe mâna procurorilor deoarece a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, obținând venituri ulterioare din salarii în cuantum de 12.977 de lei. 

Într-o situație similară, dar în care ANI nu a sesizat Parchetul, se află fostul consilier local al comunei ieșene Brăești, Sorinel Gavriluță. Și acesta este acuzat că, în timpul exercitării mandatului, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterii, a participat, în 4 noiembrie 2021, la ședința Consiliului Local în care s-a votat modificarea organigramei și a statului de funcții al aparatului de specialitate al primarului privind înființarea unui post, fără a anunța la începutul ședinței interesul personal pe care îl avea în cauză. Ulterior, când hotărârea votată a devenit operațională, Sorinel Gavriluță a participat la concursul pentru înființarea noului post, fiind declarat admis.

De altfel, nu este singura acuzație pe care ANI i-o aduce consilierului respectiv. Acesta s-ar fi aflat în incompatibilitate între 20 decembrie 2021 și 29 iunie 2022, deoarece a deținut, simultan, pe lângă funcția de consilier local, și o funcție contractuală în cadrul Primăriei Brăești. 

 

Nici în secuime lucrurile nu stau mai bine. 15 ședințe de consiliu, pentru nevasta unui consilier

 

Vajna Laszlo este consilier local în cadrul Consiliului Local al municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna, iar ANI l-a găsit în conflict de interese, deoarece timp de două mandate (2016-2020 și 2020 până în prezent) a participat la deliberarea și aprobarea a nu mai puțin de 15 hotărâri de consiliu local cu privire la două societăți comerciale în cadrul cărora soția acestuia deține diverse funcții și calități. Consilierul este acuzat că nu a anunțat la începutul ședințelor interesul personal pe care îl avea la adoptarea hotărârilor respective.

Conform declarației de avere pe care consilierul local Vajna Laszlo a completat-o, la data de 15 iunie 2022, rezultă că soția sa, Vajna Kinga Eniko, a realizat, în ultimul an fiscal, venituri de natură salarială, ca director economic al SC Tega SA, ca membru al Consiliului de Administrație al SC Multitrans SA Sfântu Gheorghe, ca și contabil la companiile Sepsi Radio SRL, Asociația Eco Sepsi Sfântu Gheorghe, dar și ca administrator al SC Sepsi Protekt SA.

Ei bine, această ultimă companie este și una dintre cele la care se face referire în ancheta administrativă a celor de la ANI. Concret, la data de 8 aprilie 2021, Consiliul Local Sfântu Gheorghe, din care face parte și Vajna Laszlo, a emis Hotărârea nr. 106/2021, privind acordarea unui mandat special reprezentanților municipiului Sfântu Gheorghe în Adunarea Generală a Acționarilor a SC Sepsi Protekt SA Sfântu Gheorghe, pentru numirea membrilor Consiliului de Administrație. SC Sepsi Protekt SA  are, conform Registrului Comerțului, ca acționari Consiliul Local Sfântu Gheorghe, iar printre administratori se regăsește Vajna Kinga Eniko, soția lui Vajna Laszlo, numită aici prin hotărârea Consiliului Local din 8 aprilie 2021.

Subiecte în articol: Clotilde Armand dosare penale
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri