Colegiul Electoral a confirmat victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA, urmând ca voturile marilor electori să fie trimise pe 6 ianuarie în Washington DC, unde vor fi numărate oficial în cadrul unei ședințe speciale a Congresului, prezidată de actualul vicepreședinte american, Mike Pence. După această confirmare, Biden va deveni, pe 20 ianuarie, cel de-al 46-lea președinte al SUA, urmând să-și preia biroul de la Casa Albă.
Ca niciodată, votul Colegiului Electoral după alegerile prezidențiale de anul acesta a fost așteptat cu un interes enorm, în condițiile în care imprevizibilul Donald Trump refuză să accepte verdictul urnelor, pus de echipa sa de campanie pe seama unor fraude electorale nedovedite. După săptămâni de luptă în tribunale, în care cele peste 50 de plângeri depuse de avocații lui Trump au fost, cu o excepţie, respinse de instanţă sau abandonate, votul marilor electori, în mod tradițional o etapă procedurală lipsită de mare interes, a ținut cu sufletul la gură întreaga Americă. Limita de 270 de electori, sinonimă cu victoria, a fost depășită în favoarea lui Biden de-abia luni după-amiază, când statul California și-a adăugat voturile la totalul celor deja exprimate. Biden a obținut astfel 306 voturi, iar Trump numai 232. Potrivit sistemului electoral american, președintele este ales prin vot indirect. Fiecare stat oferă un număr de voturi din totalul celor 538 disponibile în Colegiul Electoral, proporțional cu populația pe care o are. Electorii au libertatea de a vota pentru oricare dintre candidaţi, însă, în realitate, aceştia depun un jurământ prin care se obligă să-şi acorde votul candidatului ales de cetățenii statului respectiv. Deși s-au mai întâmplat în trecut abateri de la regulă, acestea nu au schimbat niciodată soarta alegerilor. Rezultatul scrutinului popular fusese certificat deja de fiecare din cele 50 de state: Biden a obținut cele mai multe voturi din istoria țării, adică 81,28 milioane (51,4% din sufragii), iar Trump, 74,22 milioane (46,9%).
Trump, luat la rost de președintele-ales
După aflarea rezultatului din Colegiul Electoral, Biden a avut prima răbufnire tăioasă la adresa lui Trump, de la terminarea alegerilor. El a criticat circul declanșat de actualul președinte în numele teoriei conspirației, condamnând războiul de gherilă dus de Trump în justiție, în încercarea de a întoarce rezultatul scrutinului pentru Casa Albă. Biden a numit alegerile „oneste, libere și corecte” și a calificat atacurile la adresa oficialităților electorale drept „pur și simplu inadmisibile”, a relatat NBC News, care a difuzat fragmente din discursul rostit de președinte-ales, luni seară, în Delaware. Biden a lăudat apoi „femeile și bărbații obișnuiți”, care nu s-au lăsat intimidați de presiunile actualului lider de la Casa Albă. Mai mult, el a caracterizat acțiunile lui Trump din ultima lună și jumătate drept „un abuz de putere”. „În America, politicienii nu-și iau singuri puterea, ci o primesc de la alegători”, a spus Biden. Singura replică a lui Trump la discursul lui Biden a fost un mesaj pe Twitter, în care a anunțat plecarea procurorului general William Barr, cel care a spus că nu există dovezi ale unei fraudări masive a alegerilor, așa cum susține președintele. Părăsit de tot mai mulți republicani, Trump încearcă acum să strângă simpatizanți pentru a contesta rezultatul alegerilor, atunci când Congresul va fi chemat pentru o validare finală, pe 6 ianuarie. Șansele acestui demers sunt apreciate însă unanim ca fiind aproape nule. De altfel, confirmarea deplină a înfrângerii lui Trump pare să fi venit tocmai de la Moscova, de unde Vladimir Putin l-a felicitat, în sfârșit, pe Biden, luni, după votul din Colegiul Electoral.
„În lupta pentru sufletul Americii, democrația a câștigat. Integritatea alegerilor noastre a fost păstrată!”
Joe Biden