Jurnalul.ro Ştiri Externe Kremlinul va avea mai multe armate private

Kremlinul va avea mai multe armate private

de Şerban Mihăilă    |   

Kremlinul ia în calcul acordarea unui statut legal unora dintre cele peste 25 de companii militare private active din Rusia. Din punct de vedere legal, aceste grupuri paramilitare din umbră nu există, ceea ce le permite să opereze în paralel cu forțele armate rusești. Unitățile private fac uneori munca „murdară”, de mare risc, a armatei, oferind Moscovei posibilitatea de a nega propriile acțiuni.

Președinția rusă a anunțat că ia în considerare acordarea unui statut legal unora dintre numeroasele companii militare private active din Rusia, în special pe cea a grupului „Wagner”, dar și a unor miliții mai puțin cunoscute, precum „Convoi”, „Patriot”, „Grupul de Securitate Moran” și „Scut”.

„Din punct de vedere legal, grupul militar privat «Wagner» nu există și nu a existat niciodată!”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la sfârșitul săptămânii trecute, precizând că statutul unor companii precum cea condusă de Evgheni Prigojin rămâne „destul de complicat”.

Declarația a venit la numai o zi după o afirmație similară făcută de președintele rus, Vladimir Putin, pentru cotidianul de afaceri „Kommersant”. „Grupul «Wagner» este aici, dar nu există din punct de vedere legal!”, a spus el. Putin a precizat că eventuala sa legalizare este o chestiune care urmează să fie discutată în Dumă - Camera Inferioară a Parlamentului rus - și în cadrul guvernului.

Și totuși numărul companiilor militare private active în Rusia a continuat să crească în ultimii ani, stimulat de necesitatea de a recruta soldați pentru a lupta în războiul din Ucraina, precum și de dorința Kremlinului de a face din aceste armate „din umbră” un instrument eficient al politicii externe rusești.

Slăbită de sancțiuni și tot mai izolată pe scena internațională, de la anexarea ilegală a Crimeei, în 2014, Rusia a căutat o modalitate de a-și spori influența geopolitică - în special în Siria și pe continentul african - axându-se mai mult pe grupul „Wagner”.

Pe model american

Utilizarea de către SUA a grupului de mercenari „Blackwater”, în Irak, a devenit un simbol internațional al privatizării tot mai mari a războiului. În urma anexării Ucrainei de către Rusia, în 2014, Prigojin a cofondat grupul paramilitar „Wagner”, ai cărui mercenari erau, în mare parte, foști membri ai forțelor speciale și recruți din închisori.

Companiile militare private oferă numeroase avantaje pentru statul rus, printre care costul mai mic decât cel al trupelor regulate și faptul că, din punct de vedere legal, ele nu există. Acest lucru permite Moscovei să ducă războaie hibride la mare distanță, negând în același timp orice implicare.

Doctrina militară a Rusiei s-a concentrat pe răspunsuri asimetrice la inamici mult mai puternici, precum NATO. Din această perspectivă, rușii au folosit mercenari nu doar pentru acțiuni „murdare”, ci și în cele cu risc ridicat, pe care Moscova nu a vrut să le lase pe seama forțelor sale speciale.

De altfel, un alt mare avantaj pentru Kremlin este că mercenarii contribuie la mascarea amplorii pierderilor rusești în Ucraina. Forțele armate neconvenționale sunt rareori incluse în numărătoarea oficială a victimelor, reducând astfel costul politic al invaziei rusești pe teritoriul ucrainean.

Ploaie de grupări

Rusia are 27 de companii militare private active, dintre care peste 70% au fost create după 2014, susține „Molfar”, un site ucrainean de investigații.

Gigantul energetic „Gazprom” a creat recent două armate private, cunoscute sub numele de „Torța” și „Flacăra”. Misiunea acestor armate private este de a proteja activele companiei în străinătate, dar și de a sprijini forțele rusești din Ucraina.

Începând cu luna noiembrie a anului trecut, chiar și Biserica Ortodoxă Rusă își finanțează propria companie militară, ai cărei voluntari urmau să participe la războiul Kremlinului din Ucraina. 

Numărul acestor companii private ar putea crește și după încheierea războiului din Ucraina. Pentru numeroșii ruși mobilizați pe front, aceste miliții private oferă oportunități de angajare și le permit să continue să-și folosească abilitățile dobândite pe câmpul de luptă.

Potrivit „Molfar”, aproximativ un sfert dintre companiile militare private rusești operează numai în Ucraina, în timp ce peste 12 sunt prezente în mai multe țări din întreaga lume, în special în Africa. Rolul lor este simplu: apărarea intereselor liderilor lor și pe cele ale Kremlinului. Spre exemplu, modelul „Wagner” constă în acapararea de resurse naturale, în schimbul unor misiuni de luptă, al antrenamentelor militare și al informațiilor.

Unicitatea „Wagner” constă în faptul că Prigojin nu este doar un șef mercenar, ci și un om de afaceri. În Africa, el exploatează minele de aur prin intermediul companiilor sale, cu propriii angajați și propriul serviciu de securitate. El exportă ulterior mineralele în alte țări.

Legături cu Kremlinul

Departe de a fi autonome, companiile private rusești și liderii lor mențin legături strânse cu aparatul de securitate de la Moscova și sunt subordonate regimului Putin. Grupul „Wagner” este cunoscut în special pentru că a angajat foști ofițeri ai serviciilor de informații militare rusești.

Putin însuși a recunoscut legăturile dintre statul rus și oamenii lui Prigojin, după recenta sa rebeliune. „Din mai 2022 până în mai 2023, statul rus a plătit peste 940 de milioane de dolari către «Wagner»!”, a mărturisit Putin.

La rândul lui, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, controlează și finanțează mai multe armate din umbră și este afiliat la grupul paramilitar „Patriot”.

De asemenea, Serghei Aksionov, șeful numit de Rusia în peninsula Crimeea, anexată ilegal, se joacă de-a războiul, încă de la sfârșitul anului 2022, cu „Convoi”, o miliție privată care a desfășurat mai multe operațiuni în regiunea ucraineană Herson.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri