Jurnalul.ro Cultură Muzica Concert vocal-simfonic cu public și bilete, la Filarmonica „George Enescu”

Concert vocal-simfonic cu public și bilete, la Filarmonica „George Enescu”

de Magdalena Popa Buluc    |   

Joi, 18 și vineri, 19 februarie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” programează  un concert vocal-simfonic cu public, în interpretarea Orchestrei simfonice și a Corului Filarmonicii „George Enescu”, conduse de Iosif Ion Prunner. Programul este alcătuit din Serenada KV 101 de Wolfgang Amadeus Mozart, Valsurile ”Cântece de dragoste”, op. 52 de Johannes Brahms/Friedrich Hermann și Noapte transfigurată, op. 4 de Arnold Schoenberg.

 

„Ne bucurăm să ne reîntoarcem  în sala de concert, cu publicul alături. Ne era dor de publicul care a aplaudat  în urale singurul cor din România  care a cântat Simfonia nr.9  de Beethoven cu Filarmonica din Berlin și care a cântat Oedip la Londra, alături de London Philharmonic Orchestra. Suntem bucuroși să revenim alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, având în program și o lucrare  de mare popularitate de Brahms”, a mărturisit Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu”.

 

Concert vocal-simfonic CU PUBLIC

Joi și vineri, 18 și 19 februarie 2021, ora 19.00

Ateneul Român

Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii ”George Enescu”

Dirijor

IOSIF ION PRUNNER

 

Program

 

Wolfgang Amadeus Mozart

Serenada KV 101

 

Johannes Brahms/Friedrich Hermann

Valsurile ”Cântece de dragoste”, op. 52

Arnold Schoenberg

Noapte transfigurată, op. 4 

 

 

Din cauza restricțiilor impuse de pandemia cu COVID-19, vor fi puse în puse în vânzare, pentru fiecare concert, aproximativ câte 200 de bilete, Sala mare a Ateneului Român fiind ocupată în proporție de 30 la sută din capacitate.


Concertul de vineri, 19 februarie 2021, va putea fi ascultat și pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“. Concertul este transmis, vineri seară, și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical.

 

 

 

 

Înfiinţat la 1 decembrie 1950 de directorul de atunci al Filarmonicii, Constantin Silvestri, Corul Filarmonicii „George Enescu” i-a avut la conducerea sa pe Ştefan Mureşianu, D.D. Botez, Vasile Pantea.

 

Când legendarul Constantin Silvestri a înfiinţat Corul, se simţea nevoia stringentă a unei recuperări, susţinută şi de colaborarea cu nume consacrate ale baghetei dirijorale: George Georgescu, Igor Markevitch, Georges Pretre, Lawrence Foster, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Ghenadi Rojdestvenski.  

Începând cu 1990, Corul Filarmonicii „George Enescu” a luat parte la manifestări extraordinare în viaţa muzicală din România. Astfel, ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze în 1995 cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat împreună cu Orchestre Nationale de France şi Lawrence Foster o variantă de concert a operei Oedipe de George Enescu, în cadrul Festivalului Internaţional omonim. Din 1997, Corul Filarmonicii este condus de dirijorul şi pianistul Iosif Ion Prunner, membru şi continuator al unei familii renumite de muzicieni şi oameni de cultură din România.

 

Printre succesele notabile înregistrate în ultima perioadă se numără şi colaborările cu orchestre şi dirijori de calibru internaţional în cadrul Festivalului „George Enescu”: Daniel Barenboim şi Staatskapelle Berlin (2013, în Patru piese sacre de Verdi) şi Vladimir Jurovski şi Orchestra Filarmonicii din Londra (2017, în Oedip de Enescu, spectacol susţinut ulterior şi în deschiderea stagiunii curente a aceleiaşi instituţii muzicale britanice).

 

Născut într-o cunoscută familie de muzicieni (Prunner-Silvestri), prezenţi timp de peste un veac pe scena Filarmonicii, Iosif Ion Prunner începe studiul pianului cu tatăl său la 5 ani. În anul 1997, maestrul Cristian Mandeal, directorul din acea vreme al Filarmonicii „George Enescu” din București,  îi încredința pianistului și dirijorului conducerea Corului Filarmonicii. De asemenea, a fost solicitat să dirijeze concerte susținute de Orchestra simfonică și Orchestra de cameră ale instituției. Din 2018, muzicianul este director general adjunct al Filarmonicii bucureștene.


În România a colaborat cu principalele orchestre din tara, Orchestra Naționala Radio și Orchestra de cameră Radio. A fost invitat să susțină spectacole la Opera Națională Română. A susținut concerte în importante centre muzicale din Europa și Asia și a luat parte la importante festivaluri din Romania, Cehoslovacia, Italia etc. A colaborat cu personalități și orchestre de prestigiu, dintre care menționăm: Cristian Mandeal, Sergiu Comissiona, Lawrence Craig, Valentin Gheorghiu, Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Michel Plasson, Krzysztof Penderecki, Ion Marin, Adrian Eröd, Neil Stuart, Tatiana Serjan, Dolora Zajick, Carlo Colombara etc. și orchestre precum Orchestra Naționala a Franței, Filarmonica din München, Filarmonica „Arturo Toscanini“, Orchestra Festivalului din Varșovia, Orchestra Philharmonia din Londra, Orchestra Nationala a Cataluniei, Filarmonica din Ostrava, Orchestra Capitole Toulouse.


În 1991, a înființat Fundația și Orchestra de cameră „Constantin Silvestri“, iar in 1996 a fost directorul Concursului internațional de dirijat cu același nume. În 2003 i s-a conferit pentru întreaga activitate Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri