Jurnalul.ro Special Interviuri Conf. dr. Monica Luminos: Cum prevenim îmbolnăvirea de varicelă şi zona zoster

Conf. dr. Monica Luminos: Cum prevenim îmbolnăvirea de varicelă şi zona zoster

de Florin Condurateanu    |   

Virusul unei boli din copilărie, varicela sau vărsatul de vânt, se dovedeşte viclean. După îmbolnăvirea copilului, el se ascunde în organism în măduva spinării şi pândeşte momentul în care adultul suferă o slăbire a imunităţii. Atunci, acest virus varicelo-zosterian scoate colţii aducând boala zona zoster. Maladia zona zoster apare pe piele sau la joncţiunea dintre piele şi mucoase, mai întâi sub formă de roşeaţă, dureri, vezicule cu lichid. Bolnavul se scarpină şi provoacă suprainfecţii. De aceea se fac tamponări cu alcool mentolat şi apoi cu talc mentolat pentru a reduce senzaţia de mâncărime. Se face şi terapia cu Aciclovir sau Brivudină.

 

Florin Condurăţeanu: Doamnă conferenţiar doctor Monica Luminos, vă rugăm să reamintiţi lista bolilor infecţioase la copii.

Conf. dr. Monica Luminos: Enumerarea cuprinde următoarele boli: varicela (vărsatul de vânt), rujeola (pojarul), scarlatina, rubeola (pojărelul), oreionul, tusea convulsivă (tusea măgărească), poliomielita, variola (buboiul negru). Cu erupţii pe piele sunt rujeola, rubeola, varicela, scarlatina. S-a constatat că se înregistrează îmbolnăviri dese cu unele boli din acestea infecţioase cum ar fi varicela, scarlatina. Virusurile, bacteriile continuă să existe, n-au fost eradicate. Revin poliomielita, tetanosul, difteria, infecţia cu haemophilus influenza, meningita, boala pneumococică. Există o schemă de vaccinare, ea trebuie urmată după ieşirea din maternitate. Vaccinurile au rămas cam aceleaşi, s-a adăugat vaccinul antipneumococic, nu e gratuit, dar protejează de infecţiile pneumocpcice cu otite, meningite. Când copilul prezintă febră, fenomene respiratorii, dureri de cap, de urechi, vărsături, trebuie să se meargă la medic. De asemenea, apariţiile de erupţii pe piele impune consultul unui medic.

F.C.: E adevărat cum că vaccinarea este soluţia în cazurile de varicelă şi mai apoi de posibile îmbolnăviri de zona zoster?

Conf. dr. M.L.: Cei vaccinaţi nu fac varicelă şi nici la adultul respectiv nu apare zona zoster. Virusul este acelaşi, cei care au făcut varicelă rămân cu virusul cantonat în măduva spinării, iar acesta duce la zona zoster când omul are o imunitate scăzută, când a urmat tratamente cu cortizon sau citostatice, când a trecut printr-o perioadă cu stres. Erupţia în zona zoster se instalează peste 5-6 zile şi este bine să se pună diagnosticul de herpes zosterian pentru a nu se pierde timpul cu terapii pentru colică renală, hernie de disc. Vaccinul împotriva varicelei este opţional, nu face parte din schema naţională de vaccinare. Nu se prea vaccinează copiii, se zice cum că varicela este boala copilăriei, vine şi trece acest vărsat de vânt. Unii se sperie de preţ, vaccinul costă spre două milioane vechi. Varicelă fac cei nevaccinaţi, copilul tuşeşte şi dă virusul vârstnicilor care acuză forme mai grave, urmate de complicaţii mai grele, mai ales pneumonii. Varicela provoacă complicaţii multe şi grave, encefalite, ataxii cerebrale, mielite, poliradiculonevrite, celulite suprainfectate.

Pojarul (rujeola) îi afectează pe cei nevaccinaţi sau care n-au făcut boala. Virusul de rujeolă se transmite prin tuse, strănut, picături de secreţie. De la contact până erupţie trec 10-11 zile. Apar febra de 39-40 de grade, tusea, cugerea nasului, lăcrimarea, faţa este ca a unui copil care plânge. Se iveşte erupţia, în prima zi pete mici, roşii pe faţă şi gât, a doua zi petele se extind pe torace, a treia zi pe picioare. Timp de 7-10 zile pielea se pigmentează, ca o piele maronie, apoi se observă mici scuame, ca mătreaţa. Complicaţiile sunt encefalita sclerozantă subacută, nevindecabilă, distruge substanţa creierului şi a nervilor. Pojarul n-are tratament, dar beneficiază de vaccin. Vaccinarea este obligatorie la un an, se repetă cu doze la 4-6 ani şi apoi la 13-14 ani. Vaccinul produce imunitate pe perioadă limitată, de aceea se fac două doze pentru a ţine treaz sistemul imunitar.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri