Jurnalul.ro Ştiri Externe Confruntare palpitantă: Harris se declară „outsider”, Trump trece la ofensivă

Confruntare palpitantă: Harris se declară „outsider”, Trump trece la ofensivă

de Redacția Jurnalul    |   

Vicepreședintele Kamala Harris s-a autoproclamat „outsider” în cursa prezidențială și l-a numit pe adversarul său republican Donald Trump „pur și simplu ciudat”, în timp ce Trump a descris-o pe Harris drept „malefică”, „bolnavă” și „nebună”, rivalii schimbând replici de la distanță sâmbătă.

Aparițiile în duel au încununat o săptămână tumultoasă în care Harris a urcat în fruntea listei democrate după ce președintele Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a renunțat la candidatura sa pentru realegere sub presiunea crescândă a colegilor săi democrați. O serie de sondaje indică faptul că intrarea lui Harris a șters avansul pe care Trump îl avea față de Biden în câteva zile, relatează Reuters.

Harris, vorbind la o strângere de fonduri privată condusă de cantautorul James Taylor în Pittsfield, Massachusetts, a declarat că o mare parte din retorica lui Trump și a vicepreședintelui său, senatorul JD Vance, a fost „pur și simplu ciudată”.

Folosirea cuvântului „ciudat” pentru a-și descrie adversarii a făcut parte dintr-o nouă strategie a democraților. Campania lui Harris l-a numit pe Trump „bătrân și destul de ciudat” în urma apariției sale la Fox News, joi, și cel puțin un susținător a apărut în fața evenimentului de sâmbătă cu o pancartă pe care scria „Trump este ciudat”.

Așa cum a făcut-o și în timpul vizitelor de campanie din această săptămână, Harris, în vârstă de 59 de ani, a pus din nou în contrast experiența sa de procuror cu cea a lui Trump, care a fost condamnat penal, și a afirmat că oferta sa se referă la viitor, în timp ce Trump, în vârstă de 78 de ani, dorește să întoarcă țara la un „trecut întunecat.

Câteva ore mai târziu, Trump a declanșat o serie de atacuri hiperbolice la un miting în St. Cloud, Minnesota, afirmând că Harris ar „distruge țara” și criticând-o pe aceasta pe teme care variază de la siguranța publică la imigrație.

„Dacă o liberală nebună ca Kamala Harris ajunge în Parlament, visul american a murit”, a spus Trump, adăugând că Harris este «chiar mai rea» decât Biden.

Discursul fostului președinte - impregnat cu nemulțumiri familiare și afirmații false cu privire la frauda electorală - a arătat clar că apelul său la unitate în urma atentatului la viața sa de acum două săptămâni s-a risipit cu totul.

„Vreau să fiu drăguț. Toți spun: 'Cred că s-a schimbat'”, a spus Trump. „Nu, nu m-am schimbat. Poate că am devenit mai rău”.

Evenimentul organizat de fostul președinte pe o arenă de hochei pe gheață cu 8.000 de locuri a respectat recomandarea Serviciului Secret al SUA ca acesta să evite evenimentele mari în aer liber după tentativa de asasinat de la un miting din Pennsylvania.

Trump a declarat sâmbătă, pe site-ul său, că va continua să organizeze mitinguri în aer liber și că Secret Service „a fost de acord să își intensifice substanțial operațiunile” pentru a-l proteja.

Minnesota nu a ales un candidat republican la președinție în ultimii 52 de ani, însă campania lui Trump a considerat că acest lucru este din ce în ce mai la îndemână, după ce cifrele din sondaje lui Biden au scăzut în urma prestației sale dezastruoase la dezbaterea din 27 iunie.

Cu toate acestea, preluarea mandatului de către Harris a revigorat o campanie care se clătina puternic pe fondul îndoielilor democraților cu privire la șansele lui Biden de a-l învinge pe Trump sau la capacitatea acestuia de a continua să guverneze în cazul în care va reuși.

Harris, prima femeie de culoare și primul american de origine asiatică care a ocupat funcția de vicepreședinte, a strâns peste 100 de milioane de dolari în cele 36 de ore după ce Biden a decis să renunțe la cursă. Campania sa a declarat că strângerea de fonduri de sâmbătă a adus peste 1,4 milioane de dolari de la aproximativ 800 de participanți.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Kamala Harris donald trump
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri