Iniţiere. Evoluţie. Excelenţă. Trei coordonate care marchează şi anul acesta cel mai mare eveniment al cercetării ştiinţifice medicale din România. Ediţia a V-a a Congresului Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” -“Perspective interdisciplinare” va transforma Bucureştiul în Capitala Mondială a Medicinei, reunind la Palatul Parlamentului , în perioada 29-31 Mai, somităţi ale medicinei şi cercetării ştiinţifice medicale din SUA, Germania, Austria, Serbia, Suedia şi România.
Creditat cu 11 puncte EMC (Educaţie Medicală Continuă) de către Colegiul Medicilor din România, Congresul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti-“Perspective interdisciplinare” reuneşte la Bucureşti peste 4.000 de participanţi, studenţi, medici rezidenţi, medici de familie şi medici specialişti, care vor asista la peste 40 de sesiuni ştiinţifice susţinute de unii dintre cei mai renumiţi specialişti din domeniul medical din România şi din străinătate. Pe lângă complexitatea lucrărilor ştiinţifice ce vor fi prezentate, Congresul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” înscrie în programul ştiinţific şi “Competiţia Tânărului Cercetător” care presupune prezentarea celor mai bune 6 lucrări din 5 specialităţi: Medicină Generală, Farmacie, Specialităţi preclinice, Specialităţi medicale şi Specialităţi chirurgicale. Lucrările au fost submise de către cercetători de sub 35 de ani. Potrivit, organizatorilor, accentul se pune în continuare pe cercetare, încă de la începutul carierei tinerilor medici, implicarea acestora fiind din ce în ce mai mare în acest domeniu. Fapt constatat și prin trimiterea unui număr record de 362 rezumate pentru Sesiunea Tineri Cercetători și pentru posterele electronice din cadrul Congresului.
Parte integrantă a unei istorii de 160 de ani
„Consider că acest Congres, devenit deja o tradiţie a Instituţiei noastre, este parte integrantă a unei istorii de 160 de ani ce se traduce prin numele sonore care au realizat performanţe în cercetarea ştiinţifică medicală mondială, punând astfel Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila pe harta universităţilor de top ale lumii. Carol Davila, Thoma Ionescu, Gheorghe Marinescu, Ion Cantacuzino, C.I.Parhon, Grigore T. Popa, Nicolae Paulescu, Ana Aslan, Ion Juvara etc culminând cu laureatul premiului Nobel, George Emil Palade, sunt doar câteva nume de referinţă pentru cei 160 de ani de istorie ai Universităţii noastre” a declarat Academician I.Sinescu, Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi preşedinte al Congresului.
La rândul său, prof.dr. Dragoş Vinereanu, prorector al UMF “Carol Davila” şi co-preşedinte al Congresului a menţionat că “ Indiferent de domeniul de activitate implicat şi, cu atât mai mult în medicină, fără o cercetare ştiinţifică aprofundată se pierde orice idee de progres a unei naţii şi orice viziune despre adevărul menirii umanităţii. Pornind şi de la acest concept, dar şi de la cele trei resorturi, iniţiere, evoluţie, excelenţă, care trebuie puternic ancorate în drumul spre performaţă, Congresul Universităţii noastre reuşeşte să coaguleze şi anul acesta, peste 4000 de participanţi şi sute de lucrări ştiinţifice de top, în 41 de sesiuni de elită şi totodată să beneficieze de o recunoaştere internaţională deosebită“.
Acesta a adăugat că „având ca fundament ideea de interdisciplinaritate, Congresul Universității de Medicină și Farmacie CAROL DAVILA București s-a dezvoltat ca un eveniment cu caracter unic la nivelul mediului universitar și academic, sporindu-și popularitatea și amploarea de la an la an. Unul dintre obiectivele majore ale congresului este de a pune la dispoziție tinerilor cercetători și medici oportunitatea să-și prezinte lucrările științifice, să le submită unor discuții în plen și să facă schimb de experiență cu reputați academicieni și cadre didactice universitare din România, din diferite arii de specialitate, contribuind, astfel, la formarea unei comunități medicale de elită. Totodată, informațiile de maximă actualitate în domeniul medical prezentate de prestigioși profesori universitari și cercetători de renume mondial sunt atribute ce definesc congresul drept cea mai complexă manifestare științifică anuală din țară”.
Şase titluri Honoris Causa
Mai mult, în cadrul acestei ediţii vor fi decernate 6 titluri Honoris Causa reputaţilor profesori John P. Bilezikian - Divizia de Endocrinologie, Director al Programului de Boli Boli Metabolice la Centrul Medical Universitar Columbia, New York, Statele Unite ale Americii, Bengt Winblad - directorul unității de studiu clinic, Clinica de memorie, Spitalul Universitar Karolinska, Huddinge, Suedia, Jens Rassweiler - șef al Departamentului de Urologie la Klinikum Heilbronn, Spitalul Academic al Universității din Heidelberg, Germania, Arnulf Stenzl - șef al Departamentului de Urologie, Eberhard-Karls-Universitty Tuebingen, Tuebingen, Germania, Andreas Leithner - Departamentul de Ortopedie și Traumă din cadrul Universității Medicale din Graz, Austria, Petar Seferovic - președinte ales al Asociației de Insuficienţă Cardiacă CES / Catedra de Medicină Internațională, Universitatea din Belgrad Scoala de Medicină / Profesor, Centrul de Heart Failure, Centrul Medical Universitar din Belgrad / Președinte, Societatea de Sindrom Heart Failure din Serbia, Belgrad, Serbia.
„Şi cu ocazia acestui eveniment, Universitatea noastră îşi consolidează punţi de colaborare ştiinţifică şi profesională cu mari centre de cercetare ale lumii, poziţionându-se astfel în ierarhia mondială universitară, iar prin participarea unor personalităţi de prestigiu din lumea academică mondială, cât şi prin aportul ştiinţific al acestora, putem spune că asistăm la recunoaşterea şi personalizarea informaţională a acestei menifestări. ”a precizat Academician I.Sinescu, Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Având ca fundament ideea de interdisciplinaritate, Congresul Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București s-a dezvoltat ca un eveniment cu caracter unic la nivelul mediului universitar și academic, sporindu-și popularitatea și amploarea de la o ediţie la alta. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București este una dintre cele mai dinamice și reputate instituţii de învăţământ superior de profil din România. Prin intermediul proiectelor derulate, Universitatea „Carol Davila” continuă să formeze medici de excepţie și cadre didactice valoroase, care activează în cele mai renumite clinici și spitale.
Dacă primele sesiuni ştiinţifice vor debuta luni, 29 mai, ora 10, la Palatul Parlamentului, ceremonia oficială de deschidere a Congresului Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti-“Perspective interdisciplinare” va avea loc la ora 18, în sala I.I.C.Brătianu a Palatului Parlamentului unde sunt aşteptaţi invitaţi de prestigiu din instituţii de învăţământ superior din România, precum şi din importante instituţii de stat.