Jurnalul.ro Special Anchete Contract de 2,4 milioane de euro, de la STS pentru firma fostului general SIE Teodor Ileș

Contract de 2,4 milioane de euro, de la STS pentru firma fostului general SIE Teodor Ileș

de Ion Alexandru    |   

Compania controlată de fostul general CIE, Teodor Ileș, a primit, recent, din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale, un contract în valoare de aproape 2,4 milioane de euro, pentru achiziția unor surse neîntreruptibile de tensiune.

Felix Telecom, firma în cauză, l-a avut, oficial, până în luna februarie a anului trecut, drept consultant, pe tatăl actualului președinte interimar al USR, Cătălin Drulă. Gheorghe Drulă a lucrat pentru Ileș începând cu anul 1995 și a părăsit societatea în 2021, după ce fiul său a devenit ministru în Guvernul condus de Florin Cîțu. Nu este, însă, pentru prima dată când Felix Telecom derulează afaceri cu Serviciul de Telecomunicații Speciale. În 2019, firma în cauză a primit un contract de o jumătate de milion de euro pentru furnizarea unor camere video.

În data de 30 martie 2022, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a făcut cunoscut faptul că a finalizat licitația deschisă, organizată în vederea încheierii unui acord-cadru ce are ca obiect achiziția de surse neîntreruptibile de tensiune, „dotări necesare pentru asigurarea cu energie electrică a echipamentelor de telecomunicații instalate în amplasamentele cu prezență a STS”, conform unui anunț de atribuire publicat pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice).

Potrivit aceleiași surse, este vorba despre o cantitate cuprinsă între 115 și 450 de surse neîntreruptibile Tip A de 1.000 VA, despre 427 – 1.065 de surse neîntreruptibile de Tip B de 1.000 VA, de 132 – 390 de surse neîntreruptibile de Tip A de 1.500 VA și de 238 – 590 de surse neîntreruptibile de Tip B de 1.500 VA, despre 125 – 375 de surse neîntreruptibile de Tip A și de 46 – 125 de surse neîntreruptibile de Tip B de câte 2.000 VA, la care se adaugă între 201 și 600 de surse neîntreruptibile de 3.000 VA, respectiv între 35 și 200 de surse neîntreruptibile de 6.000 VA.

Singura ofertă admisibilă

Acestea sunt cantitățile minime, respectiv cele maxime aferente acordului-cadru, urmând, conform sursei citate, ca, în funcție de necesitățile apărute, să fie încheiate contracte subsecvente.

Achiziția a fost planificată de către STS încă din data de 17 noiembrie 2021, instituția contractantă era dispusă să pună la bătaie, din fonduri bugetare, suma de 2.679.225 de euro, fără TVA și, în vederea atribuirii, a fost aleasă metoda organizării unei licitații deschise, având drept criteriu de desemnare a câștigătorului cel mai bun raport calitate-preț.

La această procedură s-au înscris trei companii, însă, în cele din urmă, o singură ofertă a fost declarată și admisibilă. Astfel încât, la data de 30 martie 2022, STS a încheiat contractul nr. 339158/2020 cu SC Felix Telecom SRL, pentru suma de 1.987.742,65 de euro fără TVA, respectiv de 2.365.413,8 euro cu TVA inclusă (11,83 milioane de lei). 

Conform anunțului de atribuire, contractul încheiat nu poate fi subcontractat.

Cum justifică STS achiziția

Conform caietului de sarcini care a stat la baza achiziției, STS se autodescrie ca fiind organul centralizat de specialitate care organizează și coordonează activitățile în domeniul telecomunicațiilor speciale, pentru autoritățile publice din România.

Printre aceste autorități se numără Parlamentul României, Administrația Prezidențială, Guvernul României, instituțiile care desfășoară activități în domeniul siguranței naționale, al apărării și al ordinii publice, administrația publică centrală și locală, autoritatea judecătorească, Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Constituțională.

În acest sens, se arată în documentul citat, „sursele neîntreruptibile de tensiune asigură alimentarea cu energie electrică a echipamentelor de telecomunicații și funcționarea în condiții de siguranță a rețelelor de telecomunicații speciale”.

Respectivele surse urmează să fie integrate pe o platformă de management distant, prin care sunt transmise alarmele monitorizate de echipament, astfel încât personalul STS să poată interveni în cel mai scurt timp pentru remediere.

Legături cu serviciile secrete și cu familia liderului interimar al USR, Cătălin Drulă

Ofertantul câștigător al acestei licitații organizate de STS, SC Felix Telecom SRL, este o companie abonată la contractele cu statul, în special la contractele puse la bătaie de instituțiile de forță și, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), în prezent este deținută de două persoane fizice. Este vorba despre Teodor Ileș, cu 52% din capitalul social, și de Doina Felicia Ileș, cu 48 la sută.

Compania a fost fondată în anul 1992, având ca acționari Bancorex (cu 20%), Felix Computers (20%), Telecomunicația SA (20%), Telard Telecommunications & Electronic Industries Israel (20% și Terra SA (cu 20 de procente).

Teodor Ileș (FOTO), acționarul majoritar din prezent, este fost general de securitate, ex-ofițer SIE și a fost unul dintre gradații CIE specializați în operațiunile cu aport valutar special, pe timpul regimului comunist. De asemenea, acesta a lucrat sub acoperire ca diplomat în Elveția. El avea numele conspirativ „Constantin Averescu”.

Drulă senior, consilier până în 2021

Compania Felix Telecom are, însă, legături și cu familia unui actual „greu” din politica de la București. Este vorba despre președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, al cărui tată, Gheorghe Drulă, a lucrat pentru Felix Telecom încă din anul 1995. Potrivit contului său de LinkedIn, Gheorghe Drulă a activat din ianuarie 2015, până în februarie 2021 (șase ani și două luni), ca și consultant pentru compania lui Teodor Ileș.

Anterior, însă, Drulă senior a fost director general adjunct al Felix Telecom, subordonat al lui Traian Mihu, în calitate de director general. După 2015, Mihu a fost numit administrator, iar Gheorghe Drulă a devenit consilier al acestuia.

Traian Mihu a fost, pe vremea lui Ceaușescu, directorul tehnic al Întreprinderii de Comerț Exterior ICE Felix, producător de calculatoare.

Implicația, devoalată încă din 2016

Informațiile despre implicarea tatălui lui Cătălin Drulă în afacerile generalului SIE Teodor Ileș a fost devoalată, în anul 2016, de către inginerul CNADNR Ion Slubischi, membru în Grupul de Inițiativă pentru Reforma CNADNR, care l-a acuzat pe Cătălin Drulă - consilier, la acel moment, al premierului tehnocrat Dacian Cioloș - că tatăl său, Gheorghe Drulă, deține o funcție importantă în cadrul SC Felix Telecom SRL, companie care depusese o ofertă pentru participarea la o licitație organizată chiar de către CNADNR.

Altă afacere, de o jumătate de milion de euro, în ajunul europarlamentarelor din 2019

Contractul încheiat, anul acesta, de către SC Felix Telecom SRL nu este singurul de acest gen semnat de firma lui Teodor Ileș cu Serviciul de Telecomunicații Speciale. În urmă cu trei ani, mai exact în ajunul alegerilor europarlamentare din 2009, compania în cauză a fost desemnată câștigătoare a unui alt proiect, în valoare de o jumătate de milion de euro, în cadrul căruia a livrat către STS un pachet de camere video.

Respectivele camere video urmau să fie utilizate „în scopuri de securitate și siguranță națională, capabile să asigure furnizarea de servicii de videoconferință sigure și protejate, prin integrarea acestora cu platforma internă securizatră, administrată de STS”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri