Jurnalul.ro Ştiri Social Fenomen: „consum recreațional” de medicamente. Control mai strict la medicamentele pentru durere și insomnie. HHC, așa-numitul „canabis legal”, va fi interzis

Fenomen: „consum recreațional” de medicamente. Control mai strict la medicamentele pentru durere și insomnie. HHC, așa-numitul „canabis legal”, va fi interzis

de Monica Cosac    |   

Medicamentele analgezice cu Tramadol, precum și preparatele care conțin sedativele Cinolazepam şi Zopiclonă, utilizate în tratarea insomniei, vor intra pe lista „preparatelor aflate sub control naţional”, după ce autoritățile au constatat că sunt tot mai frecvent folosite în scop recreațional.

Practic, medicamentele care conțin aceste substanțe nu vor mai putea fi eliberate din farmacii pe rețete simple, ci doar pe formulare speciale, securizate, potrivit unui proiect pus în dezbatere de Ministerul Sănătății. Totodată, hexahidrocannabinolul (HHC) - un drog nou, derivat din canabis și vândut în dulciuri și dispozitive de vapat - va intra pe lista substanțelor interzise. 

Potrivit unui proiect de ordonanţă a Guvernului, care vizează, printre altele, modificarea şi completarea Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, noi substanțe vor fi introduse pe lista „preparatelor aflate sub control naţional”, al căror consum este interzis sau este permis doar în anumite condiții. 

Medicamentele stupefiante și psihotrope, pe locul 4 la consumul de droguri 

Raportul național privind situația drogurilor în 2022, elaborat de Agenția Națională Antidrog (ANA), a arătat menținerea disponibilității pe piața ilicită a medicamentelor cu conținut stupefiant și psihotrop, în special a opioidelor și a benzodiazepinelor. 

„Considerăm că evenimentele recente legate de consum și soldate cu infracțiuni deosebit de grave, inclusiv de deturnare și trafic ilicit, sugerează că tendința nu este doar de menținere, ci totodată de creștere a fluxului acestora dinspre circuitul legitim spre piața ilicită a drogurilor. Potrivit aceluiași studiu, medicamentele stupefiante și psihotrope se află pe locul al 4-lea din punctul de vedere al prevalenței consumului de droguri, acestea fiind de cele mai multe ori consumate în combinație cu alte droguri (canabis, cocaină, alte substanțe psihoactive), se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.

În prezent, lista preparatelor care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope se aprobă prin ordin al ministrului Sănătăţii, la propunerea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, fără a fi reglementată și situația medicamentelor care se eliberează fără prescripție medicală și care conțin substanţe stupefiante şi psihotrope, mai spun reprezentanții Ministerului Sănătății, precizând că se impune întărirea măsurilor de control și supraveghere a acestor substanțe. 

„Ca urmare a informărilor transmise de specialişti prin intermediul Agenţiei Naţionale Antidrog, conform cărora medicamente autorizate cu conţinut de tramadol, zopiclonă şi cinolazepam sunt folosite în scop recreaţional, având potenţial semnificativ de abuz, se preconizează introducerea sub control naţional a medicamentelor care conţin aceste substanţe”, se arată în document.

Tramadolul, „fratele” morfinei

Medicamentul Tramadol este un opioid, „fratele” mai mic al morfinei, prescris de medici pentru ameliorarea durerii de intensitate medie până la severă, care nu răspunde la analgezice obișnuite, și va intra pe lista substanțelor și preparatelor care prezintă interes în medicină, supuse unui control strict (tabelul II). Medicamentul va fi eliberat în continuare în farmacii, însă numai cu rețetă specială de la medic. Conform legislației în vigoare, „prescrierea substanțelor și preparatelor prevăzute în tabelul II din anexă se face pe formulare speciale, securizate, sau în condici de prescripții medicale ori condici de aparat, destinate exclusiv prescrierii acestora”. 

Pe lista „preparatelor aflate sub control naţional”, însă pe tabelul III, alături de Fenobarbital și Codeină, se vor afla şi substanţele Zopiclonă şi Cinolazepam, utilizate în tratamentul insomniilor, având efecte anxiolitice, sedative, anticonvulsivante şi miorelaxante.

Proiectul prevede, de asemenea, că medicamentele ce conțin substanțe psihotrope vor fi prescrise pe același tip de formulare ca și stupefiantele, în aceleași condiții. „Mai mult, cu scopul reducerii riscului de falsificare a prescripțiilor medicale pentru medicamente cu conținut de substanțe psihotrope și stupefiante, se intenționează introducerea formularelor electronice securizate destinate prescrierii acestei categorii de medicamente”, se arată în expunerea de motive. 

Totodată, sunt introduse taxe mai mari pentru eliberarea autorizațiilor de producere, fabricare, depozitare, comerţ, intermediere, deţinere şi distribuire, de utilizare medicală, cercetare, import, export precum și pentru emiterea aprobării de distrugere a substanțelor și preparatelor cu conținut de stupefiante și psihotrope, și sunt mărite amenzile pentru cei care încalcă legislația în acest domeniu.

Distrugerea substanţelor şi preparatelor cu conținut de substanțe psihotrope și stupefiante expirate va fi este interzisă fără aprobarea de distrugere eliberată de Ministerul Sănătăţii.

 

Acadelele cu HHC, ilegale

Autoritățile din România au mai constatat, de asemenea, „apariția unor evoluții îngrijorătoare constând în producerea și comercializarea către populație a unor produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, acadele etc.) sau dispozitive de vapare având în compoziție substanțe susceptibile de avea efecte psihoactive. 

Una dintre aceste substanțe este Hexahydrocannabinol (HHC), așa-numitul „canabis legal”, un nou drog derivat din canabis, care în prezent se vinde legal în România, dar și în alte țări europene, și care, în timp, dă dependență și poate provoca diverse alte probleme de sănătate. 

Aflat până acum „sub monitorizare intensivă” a specialiștilor ANA, HHC-ul va intra în tabelul I cu plante, substanțe și preparate cu substanțe psihotrope și stupefiante interzise, lipsite de interes recunoscut în medicină. 

HHC a apărut la sfârșitul anului 2021, în Statele Unite, și apoi a devenit popular în Europa în 2022, potrivit Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT). Conform unor studii citate de Centrul European de Monitorizare pentru Droguri și Dependențe (EMCDDA), HHC are efecte similare cu THC, principala substanță psihoactivă din canabis.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri