Demonstrația a fost făcută publică la cinci luni de la încheierea unui contract, prin licitație, la un preț mult mai mare decât cel practicat de producătorul care execută respectiva demonstrație. Dezvăluirea a fost făcută, vineri seară, de Adrian Ursu, în cadrul emisiunii „Exces de Putere”, la Antena 3. A doua afacere controversată constă în licitația pentru achiziția a 100 de autobuze electrice, contestată nu de unul, ci de doi operatori înscriși în cursă, care acuză inserarea în caietul de sarcini a unor criterii ce par a fi făcute cu dedicație.
Pe data de 2 februarie, Nicușor Dan a postat, pe contul său personal de Facebook, un anunț conform căruia, „pentru a preveni incendiile în cele 19 spitale bucureștene administrate de Primăria Capitalei, am hotărât să folosim bile extinctoare. ASSMB a cumpărat 3.792 de bile extinctoare, care se autoactivează în contact cu flacăra deschisă și sting focul. Am semnat recepția pentru aceste produse, care au o garanție de 5 ani, iar ele au fost deja distribuite și montate”. Conform aceleiași postări, „bilele extinctoare sunt automate și autonome, nu conțin substanțe periculoase pentru sănătate sau pentru mediu, nu afectează aparatura medicală, nu depind de surse de alimentare cu energie și nu au nevoie de senzori speciali, având o suprafață de acțiune de circa 4 metri pătrați”. Textului îi este atașat un clip demonstrativ, cetățenii fiind invitați să urmărească modul în care funcționează aceste dispozitive pentru stingerea incendiilor.
Prima neconcordanță dintre informațiile furnizate de Nicușor Dan și documentele care au legătură cu această achiziție constă în numărul bilelor extinctoare cumpărate. Dacă edilul Capitalei vorbește de 3.792 de bile, în anunțul de atribuire publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) este vorba despre 3.762 de bile, cu 30 mai puține. Aceeași cantitate este prevăzută și în caietul de sarcini întocmit, la data de 19 mai 2021, sub semnătura directorului tehnic al ASSMB, Ionuț Răzvan Păturică, a șefului Serviciului Administrativ, Constantin Oprea, și a inspectorului de specialitate Simona Radu.
Potrivit aceluiași anunț de atribuire, aflăm că este vorba despre furnizarea de dispozitive automate de stingere a incendiilor, cu diametrul cuprins între 150 și 154 de milimetri, tip bilă, pentru care ASSMB a organizat o licitație deschisă, criteriul de atribuire fiind cel mai bun raport calitate-preț. Din care prețul oferit cântărind 80 la sută, iar timpul de livrare, 20 de procente. Durata contractului, prevăzută în documentația de atribuire, este de patru luni.
Trei companii au depus oferte, dintre care doar două au fost considerate conforme. În final, Administrația Spitalelor și Dispozitivelor Medicale a selectat oferta companiei SC Black Vision SRL, încheind cu aceasta, în data 6 septembrie 2021, contractul nr. 23927/2021, în valoare de 2.768.160 de lei fără TVA.
Dincolo era mai ieftin. Dincolo, la producător
Black Vision SRL, compania care a vândut Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București aceste bile, este, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), înființată la Râșnov, județul Brașov, în data de 28 septembrie 2010. Are un singur acționar și administrator, în persoana Iulianei Ftodiev, născută la Piatra Neamț și domiciliată în Brașov.
Iuliana Ftodiev a intrat, în aprilie 2014, în acționariatul unei alte companii, pe nume SC One Call Services SRL, cu sediul în Galați, deținută, la acel moment de Oana Cosereanu și Ionuț Ciprian Posirca, aceștia din urmă cesionându-i Iulianei Ftodiev toate părțile sociale. De asemenea, același asociat unic al SC Black Vision SRL este fondatoarea unei alte firme, SC Black Lemons SRL, firmă care a fost cesionată, în 17 februarie 2021, unui cetățean pe nume Paul Șovăială, din Brașov.
Interesant este că bilele antiincendiu pe care SC Black Vision SRL le-a vândut Primăriei Capitalei sunt produse de compania Elide Fire Ball Pro Co LTD Thailanda și sunt importate și distribuite în România de SC Ferplast SRL din Galați. Pe site-ul propriu al Elide Fire Ball Pro Co LTD, prețul unei astfel de bile este de 129 de dolari. Ceea ce înseamnă 112 euro bucata. Probabil că, în cazul unor cantități mari, prețurile sunt negociabile.
Acum, calculând, aflăm că, inițial, pentru achiziția a 3.762 de astfel de bile, ASSMB era dispusă, potrivit anunțului de participare la licitație, să cheltuiască 2.844.000 de lei fără TVA, adică 3.384.360 de lei cu TVA inclusă. Ceea ce înseamnă un preț per bilă de 899,62 de lei (183,6 euro).
Contractul a fost atribuit SC Black Vision SRL pentru un preț de 2.768.160 de lei fără TVA, adică 3.294.110,4 lei cu TVA inclusă, Primăria făcând o economie totală față de cheltuiala estimată inițial de 90.249,6 lei. Chiar și așa, costul final al unei bile antiincendiu cumpărată în baza acestui contract ajunge 875,63 de lei cu TVA, ceea ce înseamnă 178,7 euro, față de 112 euro cât este prețul producătorului.
Chinezii și indienii vând astfel de produse la prețuri de 5 – 12 euro bucata
Interesant este faptul că pe contul de Facebook al lui Nicușor Dan, edilul Capitalei a făcut, pe data de 2 februarie 2022, anunțul achiziției acestor bile, atașând și un filmuleț de prezentare a modului în care acționează dispozitivele respective, preluat chiar de pe site-ul de prezentare al producătorului Elide Fire Ball Pro Co LTD Thailanda. Ceea ce demonstrează că municipalitatea a avut la îndemână toate informațiile cu privire la prețul practicat de acesta pentru dispozitivele respective.
De altfel, pe piața asiatică, există oferte și mai avantajoase. Spre exemplu, pe un portal de afaceri chinezesc, astfel de bile se comercializează cu prețuri cuprinse între 5 și 7 dolari SUA, la o comandă minimă de 2.000 de bucăți. Pe piața indiană, un set de șase bile automate antiincendiu se vinde cu 6.279 de rupee, adică 73,5 euro.
Revenind la demonstrația postată de Nicușor Dan, în clipul publicat pe pagina sa de Facebook, vedem că aceste bile se declanșează în momentul în care sunt aruncate în foc, nu înainte de a se porni incendiul, ci după. Ele se declanșează la contactul cu flacăra sau când se simte miros de fum. Dispozitivele nu previn incendiile, ci ajută doar la stingerea lor.
SC Black Vision SRL, câștigătorul contractului atribuit de ASSMB, figurează pe portalul Ministerului Finanțelor Publice cu un bilanț mai mult decât interesant, pentru anul fiscal 2020. Cifra de afaceri netă a fost de 1.777.127 de lei, a realizat venituri totale de 1.802.962 de lei și a făcut cheltuieli practic insesizabile - 39.275 de lei. Profitul net realizat este de 1.745.732 de lei, în condițiile în care societatea respectivă funcționează cu doi angajați, potrivit sursei citate. Din același bilanț, aflăm că SC Black Vision SRL se ocupă cu „activități de reanalizare a softului la comandă (software orientat clienți)”.
Citește și Licitația pentru cele 100 de autobuze electrice, contestată. Doi operatori susțin că este vorba de o afacere cu dedicație