Informația a trezit îngrijorare peste tot în lume, iar mai mulți activiști și organizații și-au exprimat dezacordul față de astfel de practici.
Potrivit iranintl.com, un comitet care monitorizează situația tinerilor protestatari a spus că „acești copii nu au propriile echipe de apărare și avocații numiți de justiție ar trebui să-i reprezinte”.
O lege din Iran interzice celor acuzați de crime politice să-și angajeze proprii avocați.
Minorii sunt acuzați de moartea unui membru al miliției Basij în timpul protestelor din 3 noiembrie, la Karaj, la vest de Teheran.
Mohsen Borhani, avocat și profesor la Universitatea din Teheran, a avertizat anterior despre procesul mai multor minori reținuți în instanțele revoluționare.
În timpul revoltei populare din Iran, peste 18.000 de cetățeni au fost arestați, iar unii dintre ei au fost acuzați de „război împotriva lui Dumnezeu”, care ar putea duce la pedeapsa cu moartea.
Marți, Amnesty International a cerut guvernelor cu ambasade în Iran să trimită observatori la procesele în curs, în care protestatarii riscă să fie condamnați la moarte.
„Amnesty este extrem de îngrijorată citind rapoartele care arată că minorii se numără printre cei expuși riscului de a fi condamnați la moarte, în procese în masă în legătură cu proteste, ceea ce ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, se precizează în comunicat.