Coreea de Sud a anunţat că a deblocat miercuri 8 milioane de dolari (7,1 milioane de euro) în ajutor umanitar pentru Nordul înfometat, în contextul în care arsenalul nuclear al Phenianului şi relaţiile intercoreene sunt în impas, relatează AFP.
Este primul ajutor de acest tip furnizat de Seul Phenianului din 2015, după ce Coreea de Nord a avut cele mai proaste recolte din ultimul deceniu, potrivit ONU.
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in încearcă să restabilească legături diplomatice între Phenian şi Washington după eşecul summitului de la Hanoi din februarie, când liderul nord-coreean Kim Jong Un şi omologul său american Donald Trump nu au reuşit să ajungă la o înţelegere privind renunţarea de către Phenian la programul său nuclear în schimbul unei ridicări a sancţiunilor.
Coreea de Nord a renunţat la cele mai multe contacte cu Seulul şi Washingtonul.
Ministerul sud-coreean al Unificării, care gestionează relaţiile intercoreene, a anunţat că guvernul a deblocat ajutorul din cauza "situaţiei alimentare care se deteriorează" în Nord.
Seulul va dona 4,5 milioane de dolari Programului Alimentar Mondial (PAM) pentru a lupta împotriva malnutriţiei şi 3,5 milioane de dolari UNICEF pentru sănătatea copiilor şi a femeilor însărcinate.
Peste zece milioane de nord-coreeni, aproximativ 40% din populaţie, suferă de grave lipsuri alimentare, un procent stabil în raport cu ultimii ani, potrivit estimărilor recente ale ONU.
"PAM şi alte organizaţii internaţionale au cerut ajutor pentru Coreea de Nord din cauza îngrijorărilor privind deteriorarea situaţiei celor mai vulnerabili de acolo", a precizat Ministerul Unificării.
Un organ de propagandă nord-coreean a calificat luna trecută asistenţa Coreei de Sud drept "neesenţială" pentru relaţiile intercoreene. Dacă Sudul "doreşte cu sinceritate o dezvoltare, o pace şi o prosperitate pe termen lung", el trebuie să pună în operă proiectele economice comune decise anul trecut de cele două părţi în loc "să ridice problema ajutorului umanitar", a scris site-ul Uriminzokkiri.
Mai multe serii de sancţiuni economice, impuse Nordului din cauza programelor sale nucleare şi a rachetelor balistice, blochează majoritatea proiectelor comune.