Directorul Secției de terapie intensivă de la Peking Union Medical College Hospital, care coordonează acțiunile de combatere a răspândirii infecției cu COVID-19 în Wuhan, dr. Du Bin, avertizează că persoanele care suferă de hiperetensiune arterială au un risc major de deces, relatează bloomberg.com.
Medicii din această provincie chineză, centrul pandemiei de coronavirus, recomandă scăderea rapidă a stresului respirator.
Pacienții cu hipertensiune arterială par să aibă un risc mai mare de a muri din cauza acestei infecții, după cum a explicat medicul chinez ATI, care tratează bolnavii critici încă de la mijlocul lunii ianuarie.
Deși încă nu s-a publicat nicio cercetare care să explice motivul pentru care se întâmplă acest lucru, personalul medical care lucrează la Wuhan, orașul unde a apărut virusul, au observat că pacienții care suferă de această afecțiune sunt mai predispuși să dezvolte forme grave și să moară.
Dintr-un grup de 170 de bolnavi care au decedat în ianuarie la Wuhan, primul val de victime ale agentului patogen care s-a răspândit acum în întreaga lume, aproape jumătate aveau hipertensiune.
„Din ceea ce mi-au spus alți medici și de datele la care am acces, dintre toate bolile de bază, hipertensiunea arterială este un factor cheie, deosebit de periculos. Deși nu există încă un studiu publicat, credem ca acestă afecțiune ar putea fi deosebit de importantă în agravarea stării pacientilor”, a spus dr. Du Bin, într-un interviu telefonic pentru Bloomberg.
El a făcut parte dintr-o echipă de medici de top trimiși la Wuhan în urmă cu două luni pentru a ajuta la tratarea pacienților și este unul dintre cei mai respectați specialiști de terapie intensivă din China.
Pe măsură ce focarul se răspândește în Europa și Asia, specialiștii luptă să trateze virusul care a infectat peste 108.000 de persoane la nivel global, în doar trei luni.
Înțelegerea evoluției bolii și identificarea persoanelor cu cel mai mare risc de dezvoltare a infecției sunt esențiale pentru succesul tratamentului acestei epidemii care a ucis mai mult de 3.700 de persoane de la apariția sa, în decembrie 2019.
Cu toate că răspândirea virusului a încetinit în China, peste 15.000 de persoane sunt încă spitalizate. Infecția devine critică la circa 6% dintre pacienți, iar agravarea stării acestora se întâmplă foarte repede.
Ventilația salvează viața pacientului
„Vom urmări oamenii bătrâni și cei cu tensiune arterială ridicată", a explicat dr. Du Bin. Pe lângă hipertensiune, acesta mai spune că medicii nu ar trebui să ezite să intervină rapid cu ventilații invazive atunci când pacienții se confruntă cu tulburări respiratorii. Asta înseamnă introducerea unui tub în gâtul bolnavului ori realizarea unei incizii la baza acestuia pentru a crea o cale respiratorie atunci când nivelurile scăzute de oxigen în sânge nu pot fi îmbunătățite prin măsuri mai puțin invazive.
Aproape jumătate dintre pacienții care necesită o ventilație mecanică invazivă ajung să moară, dar cei mai mulți dintre cei care se recuperează sunt tocmai aceia care au suferit o astfel de intervenție la timp. „Dacă un bolnav are nevoie de ventilație invazivă, atunci trebuie făcută cât mai devreme”, a spus medicul chinez.
Personalul medical specializat în terapie intensivă a devenit foarte important în tratarea pacienților cu simptome critice ale infecției cu COVID-19.
Nu există „Pilule magice”
Se tot vorbește despre medicamente care se testează pentru vindecarea acestei infecții, investitorii adăugând miliarde de dolari la valoarea de piață a companiilor farmaceutice care le produc.
Dr. Du Bin este însă de părere că tratamentele singure nu pot salva pacienții, mai ales pe cei aflați în stare gravă. Epidemia SARS, cea care a infectat aproape 8.000 de persoane în urmă cu 17 ani, a arătat că majoritatea bolnavilor pot fi vindecți fără un tratament antiviral specific.
În plus, ambundența administrării antibioticelor nu împiedică moartea bolnavilor, cauzată de infecțiile bacteriene.
„Când există o infecție cu virus, sperăm să existe un medicament care să-l poată ucide și să schimbe rezultatul clinic. Dar nu există nicio pilulă magică,” a explicat specialistul.
În schimb, munca în echipă între medici și asistenți din unitățile de terapie intensivă poate fi crucială în menținerea în viață a pacienților, a spus el. "Un medic ar trebui să funcționeze ca un dirijor într-o orchestră pentru a oferi un tratament de susținere a vieții, luând în considerare opinii de specialitate diferite", a spus el.
Reinfectarea
Rapoartele potrivit cărora persoanele care s-au recuperat și au fost externate din spital, au ieșit ulterior pozitive la teste ori chiar au murit, au generat temeri că virusul poate să se reactiveze.
Medicul chinez este de părere că aceste cazuri de pacienții reinfectați la câteva zile după ieșirea din spital nu au sens teoretic, întrucât anticorpii din sângele lor, care au ajutat la combaterea bolii, nu dispar atât de repede, deși nu rămân pentru totdeauna în corp.
„Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze la aceste persoane care au ieșit din nou pozitive la teste este autenticitatea rezultatelor anterioare, care au ieșit negative”, a spus dr. Du. De exemplu, probele prelevate din diferite zone ale aceluiași pacient ar putea avea rezultate diferite, în funcție de testele folosite. El a precizat că aceste kituri sunt realizate de diverși producători și pot apărea neconcordanțe care să afecteze rezultatele.
Femeile însărcinate și copiii
În pofida vulnerabilității lor fizice aparente, femeile însărcinate și copiii nu par să fie afectați de coronavirus într-o manieră serioasă. Acest aspect este total opus față de alte virusuri precum cele care provoacă gripa.
„Din câte știm, femeile gravide infectate cu virusul COVID-19 nu ajung într-o situație gravă. Spre deosebire de gripă, care reprezintă un factor ridicat de risc pentru sarcină”, a spus Du.
În plus, copiii infectați cu coronavirus par să aibă doar simptome ușoare, a explicat medicul. Această viroză nu deteriorează sănătatea copiilor până la stări care necesită terapie intensivă.