În dulcele lui accent moldovenesc, ministrul mediului vrea să se arate doar ca un om chibzuit, pizmuit de oameni răi care-i privesc peste gard proprietățile. Investigațiile unor jurnaliști descoperă mult mai repede și mai exact decât ANI sursa prosperității „chibzuitului” Alexe. O combinație între cei patru frați, sprijinită de primarul liberal al comunei din coasta Iașilor, cu terenuri concesionate pe nimic, stau la baza ridicării unui ranch cu valoare de milioane de euro. Prea cinstitul ministru al mediului dă din colț în colț și nu știe cum să mai plimbe cuvintele puține pentru a acoperi marea avere crescută peste noapte, de când este bugetar.
Profesor de geografie care nu a profesat, deci nu a avut ca sursă de finanțare meditațiile, ca fostul președinte din Sibiu, Costel Alexe s-a făcut ecologist strângând cu sârg „verzișorii”, ceea ce l-a recomandat în echipa Orban să primească administrarea politicii verzi. De regulă, în toate guvernele civilizate din UE, responsabilii pentru mediu provin din zona eco, mai puțin avută. La noi, un milionar care își bagă sub preș averea gestionează cele mai bănoase programe de conversie spre economia verde, având pe „cap” pădurile și apele. Adică domeniile celor mai oneroase afaceri, dar și cele mai puțin supravegheate de stat. Dispar pădurile și seacă lacurile, dar ministrul mediului ne liniștește că va fi ca o fiară cu dușmanii aurului verde care se transformă noaptea în aur galben.
N-am auzit de vreun caz de pedepsire a magnaților drujbei, dar Alexe a avut grijă să nu-i taie nimeni gardul de la ranch, unde are paznici devotați. Cum se va descura ministrul „lucrativ” al mediului cu miliardele care se anunță prin bugetele UE ca surse de finanțare pentru programele de mediu și de conversie spre energia curată? Cu o minte condusă doar de interese mărunte, arghirofilul Alexe este omul desemnat de guvern să scoată România de sub spectrul mizeriei și haosului în gestionarea deșeurilor menajere pentru care suntem puși sub supravegherea UE. Pare o sarcină peste puterile de înțelegere ale ministrului actual al mediului, care a căzut la primul test de corectitudine.
Pe lângă acest subiect care macină credibilitatea guvernului, se coagulează un conflict tot mai greu de gestionat în sistemul de justiție. Un ONG foarte vocal și vehement în cereri pune pe tapet demisiile șefilor DIICOT, Parchetului General și a ministrului Predoiu. Asociația „Inițiativa pentru Justiție” este condusă de un militar, procuror cu grad de colonel. Tonul violent al AIJ, cu cereri puternic mediatizate și sprijinite de secția de procurori a CSM, seamănă cu o răzmeriță a procurorilor. Procurorul militar Pîrlog semnează petiții care solicită partenerilor din UE și aliaților strategici să includă România în grupul țărilor care trebuie sancționate financiar pentru că nu respectă statul de drept.
Evaluările pe care le difuzează AIJ, cu un colonel la comandă, anunță apocalipsa, dezastrul sistemului de securitate națională. Așa sunau și comunicatele verzilor din anii ’30. Ce ar urma ca soluție? Intervenția militarilor în conducerea statului, cu suspendarea drepturilor cetățenești până la instalarea „ordinii”! Așteptăm o clarificare din partea corpului procurorilor, dar mai ales din partea Ministerului Apărării Naționale