Jurnalul.ro Editoriale Covid 19 - impactul asupra evoluţiilor viitoare

Covid 19 - impactul asupra evoluţiilor viitoare

de Teodor Meleșcanu    |   

Motto

 

Dacă vreţi libertate, fiți mândri de țara dumneavoastră. Dacă vreţi democrație, menţineţi suveranitatea dumneavoastră. Dacă vreţi pace, iubiţi-vă țara. Liderii înţelepţi pun întotdeauna pe primul plan binele propriului popor și al propriei ţări. (Discursul președintelui Donald Trump la a 74-a sesiune a Adunării generale a ONU din 2019).

 

 

În această perioadă, preocupările actorilor internaţionali se concentrează pe bătălia împotriva pandemiei de coronavirus. Este evident că eforturile Statelor sunt concentrate asupra acestei priorități care afectează funcţionarea statelor naționale și protejarea cetățenilor lor împotriva acestei pandemii. Consider însă că, în paralel, trebuie să analizăm şi modul în care pandemia va afecta evoluţiile viitoare, la nivel naţional și internaţional.

La nivel naţional, majoritatea Statelor au adoptat măsuri, inclusiv de închidere a frontierelor. Preocuparea de guvernare a statelor este însă necesară și pentru a vedea cum se vor relaționa cu celelalte state în economia globală.

Cum va arăta însă societatea internaţională și care vor fi consecințele pandemiei? Cum putem să folosim acest fenomen şi oportunitățile pentru a construi o lume mai bună?

În mod evident, este necesar să analizăm conflictele cu care suntem confruntaţi pentru a înțelege cum poate fi resetată societatea internațională, din punct de vedere politic, economic, societal, geopolitic, al factorilor de mediu și al dezvoltărilor tehnologice.

Tema cea mai importantă se referă însă la natura și la posibilele consecințe asupra oamenilor, la nivel individual. Creșterea inegalităţilor, sentimentele de nedreptate, adâncirea faliilor geopolitice, polarizarea politică și adâncirea conflictelor în societate, creșterea datoriei publice și degradarea mediului înconjurător.

Cetăţenii statelor naţionale așteaptă să fie protejați de autoritățile statale și să se bucure de protecţia acestora precum și de găsirea unor soluţii în perioade de pandemii, asigurarea drepturilor și libertăților cetățenești și promovarea politicilor menite pentru creșterea bunăstării lor. Este adevărat că oamenii au ajuns într-o perioadă mai bună decât cele cu care s-au confruntat în istoria recentă. Dacă în mod statistic lumea s-a bucurat de o prosperitate fără precedent nu trebuie să uităm că această prosperitate nu se distribuie în mod egal, mai ales pentru cei defavorizaţi care sunt marginalizaţi sau fără acces la un nivel decent de viaţă.

Voința de a crea o lume mai bună trebuie să fie o prioritate pentru ca la nivelul condiţiei umane să creștem standardele de viaţă și așteptările pentru o viaţă decentă. Coronavirusul nu constituie o amenințare existenţială sau un șoc care va amenința populaţia de pe mapamond pentru un deceniu. Dar în mod sigur, lumea post-pandemie va trebui să înțeleagă că este nevoie să plafonăm veniturile fără limite şi să trecem la redefinirea contractului social în toate țările.

Abordarea unei asemenea viziuni trebuie să urmărească unele direcţii esenţiale cum ar fi: evitarea unui război mondial devastator și rezolvarea conflictelor locale prin mijloace politice și juridice și ameliorarea crizei economice şi financiare, asigurarea drepturilor și libertăţilor cetățenești, schimbările climatice, utilizarea nesustenabilă a unor resurse, cum ar fi pădurile, resusele maritime, exploatarea excesivă a terenurilor agricole, resursele de apă nepoluate, diferențele enorme în standardele de viaţă, urmată de o tranziţie lină spre un nou sistem economic şi financiar internaţional. Un rol special, pe lângă eforturile Statelor trebuie să-l reprezinte cooperarea în cadrul Statelor și între Statele naţionale. Un rol pozitiv trebuie să-l joace și companiile multinaționale, dar și organizațiile neguvernamentale.

Este evident că pentru a declanșa această evoluţie pozitivă a societăţii internaţionale, actorii cei mai importanţi cum ar fi Statele Unite ale Americii și Federaţia Rusă, la care se adaugă Republica Populară Chineză, India, Marea Britanie, Germania, Franţa, Japonia sau Brazilia, precum şi alte state posesoare de resurse în general și energetice în special, trebuie să se implice într-un asemenea proces.

În general, orice se întâmplă, inclusiv pandemia, aduce riscuri, dar și oportunităţi. Din punct de vedere al sistemului internațional putem spune că există posibilitatea, dar și voinţa în acest caz. Trebuie însă să înțelegem că suntem la un moment în care este nevoie să acționăm. Ideea că după pandemie lucrurile vor reveni „la normal” este periculoasă și ar fi foarte grav dacă nu înțelegem și nu acţionăm acum când mai putem face ceva.

Unul din actorii globali, Organizaţia Naţiuniunilor Unite, prin vocea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că „Marea Resetare” este o recunoaștere binevenită că această tragedie, Covid-19, trebuie să fie un apel la trezire. Trebuie să construim economii și societăți egale, inclusive și durabile, care sunt mai rezistente în fața pandemiilor, a schimbărilor climatice și a multor altor schimbări globale.

Ar fi păcat și iresponsabil să irosim această șansă. Prinţul Charles declara că „pentru a ne asigura viitorul și pentru a prospera, trebuie să ne dezvoltăm modelul economic şi să punem oamenii și planeta în centrul creării valorilor globale. Pur și simplu nu putem pierde mai mult timp”. Scuze se vor găsi oricând – oportunităţi, nu.

Forumul Economic Mondial de la Davos este una din cele mai importante organizaţii la care participă invitaţi de marcă: șefi de state, prim-miniștri sau miniștri ori specialiști, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri, inclusiv societățile transnaţionale.

Pe 25 ianuarie 2021 Forumul va organiza o dezbatere online cu participarea liderilor statelor din Grupul 20 și Grupul celor 7, având ca moderator pe președintele Franţei, Emmanuel Macron. În septembrie 2021 se va organiza Summitul pentru impactul asupra dezvoltării sustenabile, cu adoptarea principiilor „Marii Resetări”. Participarea la acest eveniment va permite ca toţi cei prezenţi să contribuie cu idei și propuneri la un viitor mai sustenabil şi inclusiv. Unul dintre participanţi va fi, probabil, George Soros, care promovează ideea unui viitor mai echitabil, durabil și mai rezistent, precum și necesitatea „unui nou contract social centrat pe demnitate umană și justiţie socială”, abordând astfel principiile umaniste în societate.

În vederea pregătirilor pentru dezbaterea „Marii Resetări", a fost elaborată de către Klaus Schwab, fondator și președinte executiv al Forumului Mondial Economic, și Thierry Malleret, membru al Forumului Mondial Economic de la Davos, lucrarea intitulată „Covid-19: The Great Reset", publicată de World Economic Forum în 2020.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri