Jurnalul.ro Ştiri Social COVID-19, pe înţelesul copiilor

COVID-19, pe înţelesul copiilor

În condiţiile în care adulţii înşişi se simt depăşiţi de toate schimbările aduse de pandemie, nu e de mirare că şi cei mici se află în aceeaşi situaţie. În calitate de părinte sau bunic, îi poţi ajuta pe copii sau pe nepoţi să înţeleagă mai bine fenomenul, pentru a le alunga temerile.

 

Începe prin a avea o conversaţie deschisă cu cei mici. Invită-i să-şi expună punctul de vedere şi evaluează care sunt cunoştinţele lor despre virus şi despre modalităţile de infectare. Dacă sunt micuţi care nu par interesaţi de subiect, limitează-te în a le reaminti că, indiferent de situaţie, regulile de igienă trebuie respectate. Celor care vor să afle mai multe informaţii, explică-le situaţia fără a ascunde adevărul şi fără a exagera. Când nu ai răspunsuri, nu inventa – şi îndeamnă şi prichindeii să nu plece urechea la toate zvonurile care circulă.

 

Nu ingora sau minimaliza îngrijorările copiilor. Arată-le că înţelegi ceea ce simt şi dă-le asigurări că omenirea caută soluţii. Cel mai important, dă-le informaţii despre cum să se protejeze de infectare: cum să se spele corect pe mâini, cum să evite locurile aglomerate, cum să tuşească sau să strănute în pliul cotului.

 

Pentru a-i ajuta mai mult pe copii, voi înşivă, părinţi sau bunici, trebuie să daţi exemplul: să respectaţi regulile de igienă, de distanţare fizică ş.a.m.d. Cei mici vor remarca modul în care reacţionaţi la informaţiile despre pandemie, iar dacă voi rămâneţi calmi şi aveţi o abordare pozitivă a lucrurilor, la fel vor face şi ei.

 

 

Exemple pozitive

 

Chiar şi în momentele critice, oamenii se ajută reciproc dau dovadă de generozitate şi de sacrificiu. Exemplele pozitive îi ajută pe copii să-şi depăşească momentele de anxietate, ştiind că vor găsi întotdeauna un sprijin în familie şi în cei din jur. Povesteşte-le despre eforturile celor care lucrează în domenii cu risc sporit, despre strădaniile cercetătorilor de a găsi tratamente şi vaccinuri.

 

 

Ajută-ţi copilul să depăşească stresul dându-i mai multe ocazii de a se juca şi a se relaxa. Încercaţi să respectaţi rutina zilnică, cu somn şi masă la ore fixe – sau creaţi o nouă rutină adaptată recentelor realităţi.

 

 

Subiecte în articol: Covid-19 copii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri