Evenimentul „Crăciun vs Christmas” a unit, ieri, obiceiurile legate de nașterea lui Iisus Hristos din mai multe zone ale lumii, prin colinde cântate de copiii din județul Ilfov, în română, engleză sau spaniolă. Evenimentul s-a desfășurat la Glina, la deschiderea Târgului de Crăciun, fiind organizat de Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov, împreună cu Antena 3 CNN.
Moș Crăciun a ajuns, ieri, la Glina, unde copiii s-au bucurat de cele mai frumoase colinde și de multe surprize, la evenimentul „Crăciun vs Christmas”. Evenimentul a început la ora 12.00, în Parcul Central din Glina, cu elevii care fac parte din corul Școlii Gimnaziale nr. 1 de la Glina, prezentați de Ionela Băjenaru, directoarea școlii.
Copiii au arătat că indiferent de limba în care sunt cântate colindele de Crăciun, obiceiurile transmit același mesaj de pace și bucurie pentru sărbătoarea Nașterii Domnului Hristos, dar și pentru venirea lui Moș Crăciun. Colinde mai vechi sau mai noi, creații populare sau de autor, din toate zonele lumii, aduc toate aceeași bucurie în sufletele copiilor.
Grupul de colindători ai Școlii nr. 1 este deja cunoscut în județul Ilfov, participând la mai multe evenimente. Copiii se pregătesc intens pentru a se prezenta pe marile scene, deocamdată la nivel local, fiind pregătiți de profesorii școlii de la Glina.
Ateliere și concursuri educative
Surprizele au continuat, în Parcul Central din Glina, lângă bradul împodobit, cei mici fiind invitați să-și decoreze singuri trăistuțele pentru colindat, ciorăpeii roșii pentru daruri și coronițele de brad, la Atelierele lui Crăciun. Ca niște adevărați spiriduși ai lui Moș Crăciun, cei mici s-au implicat trup și suflet în crearea decorațiunilor, lucrând în echipă, alături de instructorii Moșului.
Alte surprize au venit în partea a doua a evenimentului, în cadrul concursului Trivia „Crăciun vs Christmas”, unde copiii au răspuns la întrebări amuzante și educative. Cei mici au avut ocazia să afle de unde vine Moș Crăciun, de ce merge cu sania trasă de reni, cum au apărut poveștile legate de sărbătoarea Crăciunului și de ce împodobim bradul.
Povestea bradului de Crăciun a-nceput în anul 1841, în familia regală a Angliei, fiind cadoul dăruit de Prinţul Albert soţiei sale, Regina Victoria. Bradul împodobit a fost instalat la castelul Windsor, având în vârf un înger. De aici a pornit tradiția care s-a răspândit în foarte scurt timp, mai întâi în casele regale ale Europei, apoi în toată lumea. Îngerul din vârf a fost înlocuit, ulterior, cu o stea, amintind de steaua văzută de cei trei magi veniţi de la răsărit.