România avea de recuperat, la finele anului trecut, 658,5 milioane de dolari, reprezentând creanțe din activitatea de export derulată înainte de 31 decembrie 1989, de către regimul condus de Nicolae Ceaușescu. Pe lângă acestea, statul român mai deține la Cuba creanțe în valoare de aproape 1,6 miliarde de ruble transferabile, monedă care nu mai există după desființarea CAER, blocul economic al fostelor țări comuniste. Totodată, țara noastră mai are de încasat peste 881.000 de lire sterline de la Sudan, 22,9 milioane de dinari libieni de la Liban și circa 24.400 de euro de la Guineea.
În prezent, Irak este țara cu cea mai mare datorie față de România, 404,7 milioane de dolari. În 1989, creanțele deținute în Irak se cifrau la 977,1 milioane de dolari. Între timp, a fost achitată o sumă de 600 milioane de dolari, în 23 de tranșe din dobânda datorată de partea irakiană şi 17 rate de capital, iar plățile vor continua, astfel că la 31 martie 2028, creanțele vor fi stinse, după cum precizează un document al MFP.
De la Sudan mai avem de primit 169,8 milioane de dolari. „Deşi autorităţile române au întreprins în mod insistent demersuri pentru organizarea negocierilor de soluţionare a drepturilor valutare ale statului român, inclusiv cu prilejul unor vizite oficiale de nivel înalt, autorităţile sudaneze au amânat în mod constant începerea negocierilor sau nu au manifestat nicio reacţie la propunerile părţii române”, menționează documentul citat.
57,6 milioane de dolari reprezintă scăderea intervenită anul trecut la creanțele înregistrate în 1989