Jurnalul.ro Ştiri Observator „Creditul Fermierului”, praf în ochii agricultorilor. Fermierii se vor întâlni astăzi din nou cu reprezentanții Guvernului 

„Creditul Fermierului”, praf în ochii agricultorilor. Fermierii se vor întâlni astăzi din nou cu reprezentanții Guvernului 

de Adrian Stoica    |   

Confruntat cu protestele de stradă ale fermierilor care cer, printre altele, introducerea creditelor subvenționate pe care ministrul Agriculturii le promitea încă de anul trecut, Guvernul reacționează și pune în dezbatere publică un proiect de OUG privind instituirea schemei de ajutor de stat „Creditul Fermierului”.  Schema, care trebuie notificată și aprobată de Comisia Europeană, va fi valabilă până pe data de 30 iunie. Totuși, efectul acestei scheme va fi unul foarte limitat, în condițiile în care Guvernul estimează că doar maximum 3.500 de fermieri ar putea beneficia de acest sprijin.

În cadrul schemei „Creditul Fermierului” se va acorda un ajutor de stat beneficiarilor eligibili, sub formă de grant, care acoperă componenta de dobândă reprezentând partea de ROBOR la 3 luni, acordată pe o perioadă de maximum 60 luni, fără a depăși cuantumul nominal stabilit prin acordul de finanțare, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar. Toate cifrele utilizate trebuie să fie brute, și anume înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe, se mai precizează în textul proiectului de OUG. Plata grantului se efectuează până la data 30 iunie 2030 inclusiv.

Printre beneficiari se numără operatori economici care își desfășoară activitatea în sectorul producției agricole primare definite prin Codurile:

  • CAEN - 01 - Agricultură, vânătoare și servicii anexe;
  • CAEN 011 - Cultivarea plantelor nepermanente;
  • CAEN 012 - Cultivarea plantelor din culturi permanente;
  • CAEN 013 - Cultivarea plantelor pentru înmulțire;
  • CAEN 014 - Creșterea animalelor și CAEN 015 - Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor),
  • CAEN 031 - Pescuitul, CAEN 032 - Acvacultura, indiferent de mărimea acestora.

 

Condiții impuse solicitanților

Pentru a putea beneficia de aceste granturi, solicitanții nu trebuie să aibă credite restante, inclusiv pentru finanțările tip leasing, să nu figureze în evidențele Centralei Incidentelor de Plăți cu interdicția de a emite cecuri și cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni anterioare datei solicitării, împotriva lor nu au fost deschise procese de insolvență etc. Reamintim că săptămâna trecută Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a solicitat ministrului Agriculturii, Florin Barbu, acordarea în regim de urgenţă a creditelor agricole cu dobândă subvenţionată. „După un an 2023 marcat de secetă în multe judeţe, cu majorări la preţul inputurilor agricole, al motorinei, şi cu un preţ scăzut la produsele agricole, începutul anului îi găseşte pe foarte mulţi producători îndatoraţi, în prag de faliment”, avertizau în scrisoare fermierii.

Ministrul Agriculturii a anunțat că luni se va întâlni cu reprezentanţii retailerilor şi procesatorilor pentru a analiza rezultatele plafonării adaosului comercial la alimentele de bază şi pentru a decide împreună modalităţile de prelungire a acestei măsuri.

 

Subiecte în articol: Creditul Fermierului
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri