Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creșterea Independenței Energetice a României prin Programul REPowerEU

Creșterea Independenței Energetice a României prin Programul REPowerEU

Creșterea Independenței Energetice a României prin Programul REPowerEU

În contextul geopolitic și economic actual, România se confruntă cu provocări în ceea ce privește securitatea energetică. Deși nu este la fel de dependentă de importurile de energie ca alte state europene, impactul crizei energetice a fost resimțit, iar creșterea prețurilor la energie a afectat întreaga țară. În plus, nevoia de a scoate din funcțiune centralele pe cărbune va crea o presiune suplimentară asupra furnizării de energie electrică.

Pentru a aborda aceste provocări, România a adoptat măsuri strategice prin componenta C16 REPowerEU, care are ca scop principal creșterea rezilienței și independenței energetice prin promovarea surselor de energie regenerabilă și a eficienței energetice.

Obiectivele programului REPowerEU în România

Printre principalele obiective ale componentei REPowerEU se numără:

  1. Creșterea producției de energie din surse regenerabile: Prin investiții masive, România intenționează să crească producția de energie regenerabilă cu 1.400 MW până în 2026.
  2. Îmbunătățirea eficienței energetice: Se urmărește creșterea eficienței energetice în clădirile publice și rezidențiale, cu o reducere a consumului de energie de cel puțin 30% până în 2026.
  3. Dezvoltarea infrastructurii de transport energetic: Planurile includ modernizarea și digitalizarea rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice pentru a sprijini integrarea surselor regenerabile și a reduce pierderile energetice.
  4. Formarea resurselor umane: Un alt obiectiv esențial este pregătirea forței de muncă pentru tranziția către energie verde, prin programe de formare profesională.

Reforme și investiții esențiale

Pentru a atinge aceste obiective ambițioase, programul REPowerEU include o serie de reforme și investiții majore:

  • Crearea cadrului legal pentru folosirea terenurilor neproductive: Se urmărește folosirea terenurilor aflate în proprietatea statului pentru dezvoltarea de capacități de producție de energie regenerabilă.
  • Ghișee unice de informare (OSS): Aceste ghișee vor oferi servicii de consiliere energetică și suport pentru obținerea resurselor necesare în vederea instalării unui sistem fotovoltaic sau a altor proiecte de eficiență energetică.

Aceste măsuri și investiții vin în completarea acțiunilor deja realizate și se desfășoară simultan cu alte programe de finanțare, precum Electric Up, Fondul pentru Modernizare etc.

Prin aceste investiții, România își propune să asigure o dezvoltare durabilă și sustenabilă, reducând dependența de combustibilii fosili, promovând energia verde și sprijinind tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri