Cristian Rizea îşi poate studia dosarul în cursul zilei de vineri, alături de avocaţi, pentru a-şi pregăti apărarea. Deputatul urmează să vină în Camera Deputaţilor şi luni, pentru a fi audiat în Comisia juridică în vederea unui aviz pentru solicitările DNA de reţinere şi arestare preventivă.
La sosirea la Comisia juridică, Rizea nu a dorit să facă declaraţii presei.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor are termen până luni să dea raportul la cererile DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului PSD Cristian Rizea.
După ce Comisia juridică va elabora raportul, conducerea Camerei va stabili când se va da votul în plen pentru ridicarea imunităţii lui Cristian Rizea.
Surse parlamentare au declarat, pentru News.ro, că, cel mai probabil, votul din plenul Camerei Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea preventivă a social-democratului va fi dat miercurea viitoare, în jurul prânzului.
DNA cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea deputatului PSD Cristian Rizea, pentru că în 2009 ar fi primit 300.000 de euro de la un cetăţean american care i-a cerut să intervină la RA-APPS pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu.
Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a transmis Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cererea şi referatul întocmit în cauză, pentru sesizarea ministrului Justiţiei, care să ceară preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului Cristian Rizea.
Deputatul a fost pus sub învinuire, miercuri, pentru trafic de influenţă, spălarea banilor, în formă continuată (două acte materiale) şi influenţarea declaraţiilor (doua fapte).
În acelaşi dosar este cercetat şi omul de afaceri Lucian Colţean, cetăţean american, acesta fiind acuzat că i-a dat 300.000 de euro lui Rizea pentru intervenţii la RA-APPS şi Primăria Chiajna privind două terenuri.
Lucian Colţea a fost reţinut de procurorii DNA, pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani (două acte materiale), urmând să fie prezentat, miercuri, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cazul lui Cristian Rizea, procurorii aşteaptă avizul Camerei Deputaţilor pentru a-l putea reţine şi a cere instanţei arestarea lui preventivă.
Potrivit DNA, în 2 decembrie 2009, în baza unei înţelegeri anterioare, Cristian Rizea a primit de la Lucian Colţea, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 de euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie2009, a primit alţi 100.000 de euro, pentru ca în schimb să intervină la Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-PPS) şi la Primăria comunei Chiajna.
În schimbul banilor, Lucian Colţea voia urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi obţinerea dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna.
“Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictive”, susţin procurorii DNA.
În ce priveşte acuzaţia de influenţare a declaraţiilor, procurorii îl acuză pe Rizea că, în cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.
Cristian Rizea a fost miercuri la DNA, pentru a-i fi prezentate acuzaţiile.
Deputatul PSD a declara, după ce a fost la DNA, că nu a făcut trafic de influenţă şi că a fost în faţa anchetatorilor pentru a clarifica o "chestiune" care s-a lămurit acum şase ani într-o instanţă civilă, iar acum trebuie "rezolvată şi pe latură penală".
"Am fost invitat aici pentru a lămuri o chestiune care, din punctul meu de vedere, s-a lămurit acum şase ani într-o instanţă civilă, iar acum o voi rezolva şi pe latură penală. N-am făcut trafic de influenţă, n-am făcut absolut nimic. Nu există aşa ceva", a spus Cristian Rizea, la ieşirea de la DNA, unde a stat aproximativ două ore şi jumătate.