Efectele economice ale crizei coronavirus au fost atât de dramatice, încât salariile au scăzut în 37 din cele 67 de domenii din economie, în perioada februarie-aprilie 2020. Cel mai puternic au fost loviți angajații din turism, transporturile aeriene, cultură-spectactole și unele industrii manufacturiere (în total, 10 sectoare), în care tăierile salariale au fost mai mari de 10%. La nivelul salariului mediu, acesta a scăzut cu 0,6%, minusul nominal fiind de 20 de lei, arată statisticile oficiale analizate de Jurnalul.
Concret, salariul mediu net a coborât de la 3.202 lei în februarie la 3.182 de lei în aprilie, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Unele domenii, în special cele afectate în mod direct de pandemie, au suferit cele mai puternice șocuri din acest punct de vedere. Transporturile aeriene au suferit cea mai severă scădere a salariului mediu net, de 32,02%, până la 3.841 lei. Pe locul al doilea se clasează hotelurile și restaurantele, cu un declin de 24,76%, până la 1.340 de lei - practic, la limita salariului minim net reglementat pe economie. În continuare, ”fabricarea de mobilă” a înregistrat, în aprilie față de februarie, o cădere de 21,46%, până la 1.607 lei. Un declin de 20,26%, până la un salariu mediu net de 1.641 de lei, a avut loc la categoria „marochinărie și fabricarea articolelor de voiaj”. Topul scăderilor este completat de sectorul „fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice”, unde câștigul mediu lunar net a coborât cu 18,33%, la 2.504 lei.
Bancherii, cei mai câștigați
Există însă și sectoare unde salariul mediu net a crescut în aprilie față de februarie. Cei mai avantajați se arată angajații din sfera financiară, care oricum erau plătiți destul de bine și înainte de pandemie. Cel mai substanțial avans, de 25,12%, până la 6.480 de lei, a intervenit la categoria „intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii”. Pe a doua poziție se situează o activitate apropiată - „intermedieri financiare şi asigurări” - cu un plus 23,34%, până la 6.347 de lei. Urmează în topul creșterilor categoria „activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public)”, unde majorarea a fost de 21,49%, până la 6.705 lei. Și lucrătorii din zona mineritului au avut de câștigat. A patra creștere, de 16,80%, a fost înregistrată la „activităţi de servicii anexe extracţiei”, unde salariul mediu a atins 6.042 de lei. Pe locul următor se află extracția minereurilor metalifere, unde nivelul a atins 3.656 de lei în aprilie 2020, cu 15,59% mai mult decât în februarie 2020.
Toate domeniile de activitate din Top 5 creșteri au salarii superioare mediei pe economia națională. În același timp, numai primul domeniu din Top 5 scăderi raportează o cotă mai mare decât media.
În industria ospitalității, salariul pe ramură a scăzut la limita câștigului minim net reglementat pe economie