Jurnalul.ro Ştiri Politică Petrecere la Palat. Cu pişcotul la tâmplă şi cupa de şampanie la gât

Petrecere la Palat. Cu pişcotul la tâmplă şi cupa de şampanie la gât

de Adrian Ilie    |   

Deja se anunţă un mic scandal în legătură cu recepţia de la Cotroceni prilejuită de Ziua Europei, după ce preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că nu va participa la eveniment, în semn de protest faţă de aprecierile făcute de preşedintele Iohannis la adresa premierului Viorica Dăncilă. Boicotul lui Tăriceanu se înscrie într-o tradiţie a invitaţiilor declinate sau a invitaţiilor netrimise de la Cotroceni.

Politicienii români fac urât la băutură, mai ales când e vorba de şampania de la cele două recepţii anuale oferite de către Administraţia Prezidenţială: de Ziua Europei, pe 9 mai, şi de Ziua Naţională. Coabitarea incomodă între Guvern şi preşedinte după recepţiile de la Cotroceni se cunoaşte, când fie preşedintele nu invită persoane importante în stat care ar trebui să fie prezente, fie acestea refuză să ciocnească un pahar cu şeful statului. Dar apar şi alte situaţii, precum cea de la recepţia de 1 Decembrie 2012 când fostul senator PNL Ioan Ghişe a fost dat afară de oamenii de la SPP, când aceştia au văzut că sub sacou, Ghişe avea un tricou cu mesajul „Poporul a decis, Băsescu e demis”. Astfel, a fost evacuat singurul reprezentant al USL, întrucât restul boicotaseră în bloc şueta invocând tot lipsa de legitimitate a preşedintelui Băsescu, după referendumul din vara acelui an. Un an mai târziu, Crin Antonescu şi Victor Ponta au boicotat din nou reuniunea. „Eu în fiecare zi de 1 Decembrie sunt la Târgu Jiu. Deci nu e vorba de recepţie sau de nerecepţie, e vorba că de fiecare dată de 1 sunt la Târgu Jiu. E colegiul meu”, se justifica Ponta. Ulterior, situaţia s-a normalizat cât de cât, deşi au fost cazuri în care invitaţii între ei îşi vorbeau printre dinţi. Astfel, la recepţia din 9 mai 2015, premierul Ponta a refuzat să dea mâna cu liberalul Ludovic Orban pe care, se pare, l-ar fi trimis dracului. „A refuzat să dea mâna cu mine, dar a făcut chiar urât. Eu am rămas şocat, nu mi-a venit să cred (...) Ieşirea lui nu are nicio explicaţie logică, e dus cu capul. Are el o obsesie legată de mine. Dacă nu-mi spune ceva, nu se simte bine. Parcă s-a crispat aşa, a făcut un pas în faţă, unul în spate, a început să dea din mână isteric, a fost ceva...”, a confirmat şi Orban. Recepţia de 1 decembrie de acum trei ani nu s-a mai ţinut deloc, din respect pentru victimele de la Colectiv. Un an mai târziu însă, Iohannis a decis să introducă un criteriu suplimentar pentru selectarea invitaţilor, anume ca aceştia să nu aibă probleme de natură penală, astfel că Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu şi fostul premier Ponta au fost excluşi de pe listă. Coincidenţă, interdicţia la şampanie şi pişcoturi a venit cu câteva zile înaintea alegerilor parlamentare. După aflarea rezultatelor, Dragnea şi Tăriceanu au avut ocazia să bea şampania ce le-a fost refuzată de Iohannis. Când a văzut preşedintele că interdicţia nu i-a servit la nimic, a renunţat la ea pentru celebrarea de Ziua Europei din 2017, fapt care l-a scos din sărite pe europarlamentarul Cristian Preda care a spus că nu vine la recepţie pentru că „nu vreau să ciocnesc şampanie cu pungaşi”. Dar nici cei cu interdicţia ridicată nu au mai venit atunci. „Nu merg ca să nu deranjez, eu sunt mai timid (...) Eu nu-l deranjez că bănuiesc că nu-mi duce dorul, nici eu domniei sale”, explica Ponta.

La recepţia de 1 decembrie din 2017, Simona Halep nu a fost primită pentru că nu avea invitaţia la ea decât sub forma unei fotografii pe telefon, iar un angajat zelos, dar hotărât al SPP nu a vrut nici în ruptul capului să o lase. S-o fi gândit că are rachete...

Scos din listă

De când a început coabitarea dintre Băsescu şi USL, şampania a fost scoasă din meniul de la Cotroceni cu ocazia instalării unui nou guvern sau numirii unui ministru, fiind înlocuită cu vitriolul discursurilor preşedintelui. În aceste condiţii, preşedintele Senatului de atunci, Crin Antonescu, a plecat în mijlocul discursului lui Băsescu de la ceremonia din 2013 a depunerii jurământului de către Ramona Mănescu în calitate de ministru al Transporturilor. Băsescu nu l-a iertat şi l-a scos de pe lista de protocol a Cotrocenilor astfel că Antonescu nu a mai fost chemat la jurământul depus, tot în 2013, de către ministrul Economiei, Andrei Gerea. „După unii ar fi trebuit să-l mai invit o dată să văd dacă face la fel sau nu. Niciun protocol din lumea asta nu lucrează aşa: «Te-am chemat la un protocol, te-ai îmbătat, te-ai urcat pe masă, ai stricat atmosfera, dar eu te mai invit o dată pentru că poate nu te mai îmbeţi data viitoare»”, s-a justificat Băsescu. Antonescu nu a părut foarte afectat de decizia şefului statului.

Tăriceanu, mai dur decât Dragnea

Scoşi de pe lista din 1 decembrie 2016, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu au boicotat şi recepţia de un mai târziu. „Nici vorbă la recepţie!”, a spus Dragnea. Premierul Mihai Tudose s-a scuzat cu niscaiva „probleme la Brăila”. În schimb la recepţia de astăzi, Dragnea a decis să participe. „Este o invitaţie instituţională, nu este invitaţie personală, la nuntă sau la botez, o să mergem acolo mai mulţi (...) Marcăm momentul, Ziua Europei, şi plecăm, doar nu o să stăm noaptea”, a motivat Dragnea. În schimb, Tăriceanu nici nu vrea să audă. „Nu voi da curs invitaţiei de a merge la Cotroceni la această recepţie pentru că mi se pare că preşedintele prin declaraţiile pe care le-a făcut a jignit grav primul ministru şi suntem solidari cu primul ministru”, a spus preşedintele Senatului.

Subiecte în articol: ziua europei cotroceni
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri