Cuba a cerut vineri Statelor Unite să nu politizeze incidentele de la ambasada americană din Havana, unde mai mulţi membri ai personalului au fost afectaţi de unde sonore de provenienţă neidentificată, informează Reuters.
În august, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că în urma unor "incidente" neelucidate, mai mulţi americani legaţi de ambasada din Cuba au manifestat simptome cum ar fi greţuri, ameţeli şi pierderi temporare de memorie şi auz. Oficialităţi din Canada au declarat că şi unii cetăţeni canadieni au simţit aceleaşi efecte. Duminica trecută, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat că Washingtonul ia în considerare închiderea ambasadei de la Havana, care a fost redeschisă după 54 de ani, în august 2015.
În discursul său de la Adunarea Generală a ONU, ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez, a insistat că ţara sa "nu a comis niciodată şi nu va comite niciodată acţiuni de acest gen". Autorităţile de la Havana au negat orice implicare şi au anunţat că anchetează incidentele. Pentru a ajunge la concluzii, cooperarea cu oficialităţile americane este crucială, a insistat Rodriguez.
Potrivit presei de stat cubaneze, singurii interesaţi de o deteriorare a relaţiilor dintre Cuba şi SUA sunt membrii unui mic grup de republicani americani ultraconservatori, susţinuţi de senatorul Marco Rubio din statul Florida. Acesta este unul dintre membrii marcanţi ai Partidului Republican care îi cer preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, să pună capăt destinderii relaţiilor cu Cuba, decisă de predecesorul său, Barack Obama. În urmă cu o săptămână, cinci senatori republicani au cerut expulzarea unor diplomaţi cubanezi de la Washington şi închiderea ambasadei americane de la Havana.
Incidentele menţionate au început în 2016 şi au devenit publice în august anul acesta. După o lună de anchete, nici Statele Unite, nici Canada şi nici Cuba nu au reuşit să stabilească ce s-a întâmplat.