Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum a ajuns PNL un partid după chipul şi asemănarea PSD

Cum a ajuns PNL un partid după chipul şi asemănarea PSD

de Marius Gîrlașiu    |   

Liberalii au modificat în weekend statutul partidului, astfel că formaţiunea va avea de acum înainte patru niveluri de conducere, o structură asemănătoare cu cea a PSD. Arhitectura PNL s-a îmbogăţit cu un Birou Executiv care se va ocupa de treburile curente, o altă asemănare cu pesediştii fiind aceea că liderii de filiale din teritoriu nu vor mai deţine funcţii de conducere la nivel central.

 

Reuniţi sâmbătă la Palatul Parlamentului, membrii Consiliului Naţional de Coordonare al PNL au aprobat, cu majoritate de voturi, noul statut al partidului, potrivit căruia liberalii vor avea, pe lângă Congres, Consiliu Naţional şi Birou Politic, un birou executiv care va gestiona problemele curente ale formaţiunii. Noua structură de conducere a liberalilor seamănă izbitor cu cea a PSD, social-democraţii fiind organizaţi şi ei pe patru niveluri. Astfel, forul suprem al partidului, care se numea la liberali Convenţia Naţională, a fost redenumit simplu “Congres”, o denumire existentă şi în organigrama PSD. În schimb, Consiliul Naţional de Coordonare va rămâne ca şi până acum forul de dezbatere politică şi de decizii care se va reuni de câte ori va fi nevoie. Toate deciziile importante ale partidului se vor lua în Biroul Politic Naţional, forul din care fac parte aleşii la Congres, liderii judeţeni, foştii preşedinţi ai PNL şi liderii grupurilor parlamamentare din Parlamentul României şi cel European. Noutatea în Modrogan va fi apariţia unui Birou Executiv care se va ocupa de treburile curente şi din care vor face parte

preşedintele partidului, secretarul general, patru prim-vicepreşedinţi, opt vicepreşedinţi şi mai mulţi lideri locali şi regionali ai partidului. Schimbările adoptate au fost criticate dur de către Florin Roman, liderul PNL Hunedoara, care consideră că modificarea statutului s-a făcut “pentru ca gigei şi mişei sau mişulei” să conducă în continuare destinele liberalilor. ”Unii nu au înţeles nimic din alegerile parlamentare sau dacă au înţeles nu îşi doresc să ducă partidul la guvernare. Sunt ca ţuţării gudurându-se pe lângă şefi, primul lucru se gudură, apoi ii trădează”, a acuzat deputatul. O altă modificare care i-a revoltat pe aleşii locali ai PNL este aceea că noul statut le interzice liderilor de filiale din teritoriu să deţină funcţii la nivel naţional în partid. Aceeaşi prevedere a fost impusă în Kiseleff de către Liviu Dragnea, care le-a interzis şefilor judeţeni să mai ocupe funcţii de conducere la nivel central.

 

Cum e în PSD

Spre deosebire de liberali, care îşi vor alege noul lider prin votul a peste 5000 de delegaţi din toată ţara, pesediştii şi-au ales preşedintele prin votul direct al activului de partid, opţiunea sutelor de mii de pesedişti fiind validată mai apoi la Congresul din octombrie 2015. Social-democraţii au şi ei un Consiliu Naţional, asemănător liberalilor. Forul se întruneşte anual, de regulă în luna octombrie şi poate fi convocat în mod extraordinar de către CEx-ul PSD. În Kiseleff, Biroul Permanent Naţional se întruneşte săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, fiind convocat de către liderul partidului. BPN-ul PSD este forul de analiză şi decizie al partidului, asemănător mai degrabă Biroului Executiv din PNL. Pesediştii au şi un Comitet Executiv Naţional care, cel puţin după componenţă, se aseamănă cu Biroul Politic Naţional al liberalilor. CEx-ul PSD decide structura și reprezentanții partidului în Guvern, hotărăşte strategia electorală, alianţele politice, dar poate decide şi pedepsele în cazuri de dizidenţă. De multe ori, sancţiunile pot ajunge până la excluderea din partid a celor răzvrătiţi.

 

 

Potrivit noului statut, PNL va fi condus de un preşedinte, un secretar general, 4 prim- vicepreşedinţi şi 8 vicepreşedinţi. Congresul liberalilor va avea loc pe 17 iunie, după finalizarea alegerilor din teritoriu.

 

Cătălin Predoiu, deputat PNL: PSD este şi rămâne adversarul nostru numărul unu pentru că e pericolul numărul unu pentru o societate democratică. Drumul nostru către guvernare trece prin victoria lui Klaus Iohannis în 2019. Vă invit să ne asumăm un obiectiv: un guvern politic al PNL în cel de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis

 

Deputatul Florin Roman susţine că membrii conducerii PNL au primit modificările la Statut sâmbătă dimineaţă, la ora 9.21, acestea fiind votate ulterior  într-o şedinţă convocată la ora 10.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri