Ce material alegi?
Cu siguranță aur, de 14k sau de 18k, ori platină. Pentru un plus de originalitate, poți lua în calcul combinații cu inox, tantal sau titan.
Aurul de 18k are 75% metal prețios în componență, în vreme ce aurul de 14k conține 58,5%. Le vei regāsi marcate 750 pentru 18k și 585 pentru 14k. Platina este un metal prețios mai scump, mai rezistent și la fel de strălucitor ca aurul, însă te limitează la gama de culori – fiind exclusiv alb.
În funcție de preferințe, gusturi și piatra aleasă, poți opta pentru inele de logodnă din aur alb, galben, roz, negru – sau pentru combinații între aceste culori.
Aurul alb este considerat actual și modern, în vreme ce pentru nuanțele de galben opțiunea poate fi considerată una clasică. Pentru un aspect futurist sau gotic, poți alege aurul negru sau o bijuterie de tantal – în vreme ce un efect exotic și pasional îl obții alegând un inel de logodnă din aur roz.
Stilul inelului de logodnă
Inelul de logodnă este în mod tradițional solitaire (o singură piatră sau o piatră centrală înconjurată de pietre mai mici) sau cu trei pietre, însă trendurile recente fac loc modelelor eternity și, mai nou, pave – drept opțiuni pentru evenimentul cererii în căsătorie.
Inelele eternity, prin încrustarea pietrelor pe toată lungimea inelului, trimit la simbolistica iubirii neîntrerupte, în vreme ce inelele pave, prin efectul de covor strălucitor, reflectă ideea unei relații de basm.
Ce piatră să alegi pentru inelul de logodnă?
Indiferent de culoarea aurului, inelul de logodnă este unic prin piatra/ pietrele din componența sa.
Pietre prețioase potrivite pentru inelul de logodnă
Naturale sau create în laborator cu aceeași structură chimică, pietrele montate în inel întregesc povestea voastră.
Pietrele naturale au o simbolistică aparte legată de elementele primordiale apă-aer-foc-pământ, în vreme ce versiunea de laborator este aleasă pentru luciul perfect și lipsa incluziunilor. Din punctul de vedere al structurii chimice, ambele variante sunt pietre prețioase.
Inele de logodnă cu diamante
Pentru un simbolism universal, integrând toate elementele apă-aer-foc-pământ, alege diamantul.
Regele pietrelor prețioase și unic în ce privește duritatea, structura, raritatea și valoarea, diamantul este opțiunea cea mai frecventă pentru inelul de logodnă: cât mai mare, spectaculos și strălucitor, cu o tăietură cât mai aproape de perfecțiune – în funcție de buget și preferințe, poți alege cunoscându-i parametrii de clasificare.
Cei patru parametri universali (4C) după care se clasifică diamantele sunt: caratul, culoarea, claritatea și tăietura (Cut).
- Caratul: se referă la greutatea pietrei. Un carat cântărește 0,2 grame, fiind relevant și pentru dimensiunea percepută;
- Culoarea: cu cât este mai lipsit de culoare (D – ideal, perfect incolor), cu atât valoarea este mai mare. Există diamante colorate – valoroase prin raritate, aspect, tăietură și preferințele comerciale: negre, albastre, albastru-verde, șampanie. Le poți alege pentru un plus de originalitate a inelului tău de logodnă;
- Claritatea: absența impurităților și a imperfecțiunilor (denumite profesional incluziuni) sporește valoarea diamantului;
- Tăietura: briliant, square, cushion, princess – strălucirea unui diamant depinde de felul în care este tăiat, iar o prelucrare potrivită, pornind de la trăsăturile unice ale pietrei brute, va crește semnificativ valoarea diamantului.
Pentru un efect spectaculos, dar echilibrat cu bugetul, poți de exemplu să alegi o piatră cu carataj mai mic, însă cu strălucire bună datorată tăieturii, sau un inel din aur alb care să pună în valoare o culoare imperfectă a pietrei.
Alte pietre interesante pentru inelul de logodnă
Pentru a captura simbolistica specifică a pietrelor, te poți orienta și către:
- Acvamarin, dacă Apa este elementul mistic pe care îl dorești evidențiat: îl regăsești de la bleu pal la albastru-verzui și face parte din familia beriliului precum smaraldul;
- Safir, pentru Aer: de la albastrul regal la safirele multicolore sau perfect incolore, ai o paletă diversă de opțiuni dacă îl vei alege; în special inelele de logodna din aur alb arată spectaculos și princiar în combinație cu el;
- Rubin, dacă preferi simbolistica elementului Foc: păstrând clasificarea 4C și apropiate de diamant pe scara Mohs, rubinele pot spune cu succes povestea logodnei voastre;
- Zircon sau smarald, pentru elementul Pământ: zirconul este printre cele mai vechi pietre naturale, zăcămintele sale formându-se practic odată cu continentele, în vreme ce smaraldul întregește panteonul pietrelor prețioase alături de diamant, safir, rubin;
- Tanzanit, dacă dorești ceva deosebit și rar: culoarea sa definitorie – lavandă, este culoarea anului 2022 și reprezintă Metaverse, al cincilea element. Alegerea va marca momentul, iar valoarea tanzanitului este un bun plasament prin raritate.
Cubic zirconia
Într-o gamă nelimitată de culori, forme și dimensiuni, cubic zirconia este înlocuitorul accesibil al pietrei prețioase. Un inel de logodnă din cubic zirconia este nu mai puțin spectaculos, păstrând avantajul rezistenței, strălucirii și unicității.
Cum alegi măsura inelului de logodnă?
O idee este să-ți rogi mama ori mătușa să organizeze o vizionare a bijuteriilor de familie. Participă și reține-l pe cel de măsura potrivită.
Alternativ, te poți asigura că magazinul de la care faci achiziția oferă serviciul de modificare, în preț, alături de certificat și garanție.
Contextul în care oferi inelul de logodnă
Îți trebuie un cadru romantic, desigur. Ia în calcul preferințele alesei, alege o zi cu semnificație pentru voi doi și, mai ales, NU lega logodna voastră de evenimentul altcuiva.
Indiferent ce inel de logodnă alegi, amintește-ți că odată oferit, acesta este învestit cu promisiunea iubirii veșnice.
Sursa foto: Shutterstock