Pepenele roșu este fructul preferat al verii, fiind dulce, zemos și răcoros. Ajută la hidratare și scade temperatura corporală, mai ales în zilele toride. Totodată, este bogat în vitamina A, C, B6, B9, în magneziu, potasiu și fibre.
Însă există riscul să alegi un pepen care nu este bun și va trebui să-l arunci.
1. Coaja
Coaja trebuie să aibă o nuanță univormă de verde, cu suprafață netedă și lucioasă.
Evită pepenii cu pete mari de culoare închisă deoarece acestea pot indica faptul că pepenele nu este copt.
2. Codița
Codița pepenelui ar trebui să fie uscată și încrețită. Dacă este proaspătă și verde, aceasta poate că pepenele nu este copt.
3. Greutatea
Pepenele roșu trebuie să fie greu. Cu cât este mai greu, cu atât are mai multă apă și este probabil să fie zemos și dulce.
4. Partea de jos
Baza pepenelui trebuiesă fie plată, fără lovituri sau pete. Dacă baza este moale sau cu lovituri, pepenele ar putea fi prea copt sau stricat. Dacă vezi o pată crem gălbui, aceasta indică locul în care pepenele a stat pe pământ. Cu cât are o culoare mai apropiată de galben închis, cu atât a stat mai mult pe vrej, ceea ce înseamnă că este copt și dulce. Dacă pata este albă sau nu există înseamnă că a fost cules prea devreme.
5. Sunetul
Bate-l în partea de sus ca și cum ai ciocăni la ușă. Dacă sună gol, înseamnă că nu are multă apă, deci nu este copt sau este trecut.
6. Forma
Pepenii cu formă rotundă sunt mai zemoși și mai dulci decât cei cu formă alungită. Forma rotundă indică faptul că pepenele a avut timp să se coacă uniform. Aceștia trebuie să aibă o formă uniformă.
7. Pete albe
Pepenii cu pete albe mari pe coajă sunt culeși înainte de a fi copți.
8. Coaja de lângă coadă
Coaja de lângă coadă ar trebui să fie ușor încrețită. Dacă este prea moale sau tare, s-ar putea să fie necopt, potrivit hellotaste.ro.