Jurnalul.ro Timp liber Cum folosim corect ‘Membri’ și ‘Membrii’ în limba română: Reguli și exemple

Cum folosim corect ‘Membri’ și ‘Membrii’ în limba română: Reguli și exemple

de Andreea Tiron    |   

În limba română, formele „membri” și „membrii” sunt utilizate pentru a se referi la persoane care fac parte dintr-un grup sau organizație. Deși ambele forme sunt corecte, ele au utilizări specifice în funcție de contextul în care sunt folosite.

Una dintre cele mai frecvente greșeli în scriere vine de la pluralul substantivului „membru” – „membri” (nearticulat) sau „membrii” (articulat cu articolul „-i”). O mulțime de vorbitori ai limbii române nu-și bat capul cu cele două forme. Când se dublează „i”-ul și de ce?

Află mai jos când să folosești fiecare formă și care sunt regulile de bază pentru a evita confuziile.

Membri este pluralul nearticulat al substantivului membru.

Exemplu: Familia noastră este formată din 4 membri.

Membrii este pluralul articulat al substantivului membru.

Exemplu: Membrii comitetului de primire au fost prezenți în sală.

De ce greșim?

De cele mai multe ori, i final este desonorizat, nu poate forma o silabă, se aude slab în cele mai multe cuvinte: elevi, pomi, albi, cumperi, ceri. Însă în unele cuvinte, din cauza unui context sonor aparte, acest i se aude puternic, este sonor și formează silabă. Asta se întâmplă în cuvintele al căror radical se termină într-o consoana urmată de L sau de R.

Acea alăturare face că i să se pronunțe sonor și noi să avem impresia că sunt acolo de fapt 2 i. Asta se întâmplă la membri.

Reținem: scriem cu un singur i: acești membri. Sigur, dacă substantivele apar la plural articulat hotărât, mai adăugăm un i care este articolul. Deci vom scrie toți membrii cu doi i: primul este marca de plural, al doilea este articolul hotărât.

Când scriem „membri” și când scriem „membrii”?

Corect: Consiliul este format din trei membri.

Greșit: Consiliul este format din trei membrii

Pe de altă parte vom scrie:

Corect: Membrii comisiei au votat legea.

Greșit: Membri comisiei au votat legea. Ar fi fost corect doar dacă „Membri ai comisiei au votat legea”.

Potrivit meditatiilaromana.ro, pentru a vă scoate din impas, există un truc. Înlocuiți în construcția voastră cuvântul „membru” cu altul la care diferența între forme este clară, cum ar fi „pom” sau „elev” sau „cal”. Formele de plural ale lui „elev” sunt ușor de deosebit: „elevi”/„elevii”. „Elevi” are un singur „i”, iar „elevii” are doi de „i”. Nicio ureche sănătoasă nu confundă „elevi” și „elevii”. Iată cum procedăm. Dacă nu știm să scriem „acești membri”, înlocuim și zicem „acești elevi”. Se aude clar forma nearticulată, cu un singur „i”. Dacă nu știm să scriem „toți membrii”, înlocuim și zicem „toți elevii”. Se folosește clar forma articulată, cu doi de „i”. „Membrii votează.”/„Elevii votează.” Doi de „i”. „Ei sunt membri ai clasei.” „Ei sunt elevi ai clasei.” Un singur „i”.

 

Subiecte în articol: membri membrii limba română reguli articulat
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri