După moartea șefului Clanului Duduienilor, Florin Mototolea, zis și Emi Pian, ies la iveală și afacerile dubioase ale acestuia. El împrumuta cu bani diverse persoane, mai ales celor care aveau nevoie de ei pentru a juca barbut. Dobânzile pe care le practica depășesc însă orice imaginație, acestea ajungând și la 14% pe zi.
"„Banca Pian”
Una din cele mai complicate întrebări incluse în testele care verifică nivelul general de educație financiară este cea privitoare la calculul dobânzii compuse. Mulți dintre cei care sunt întrebați se încurcă în calcul. Dobânda compusă este un fel de „alchimie” a banilor. Dacă ar fi să încercăm să explicăm mecanismul dobânzii compuse trebuie să spunem că se calculează, simplificat, în felul următor. Ai depus 1.000 lei pe o perioadă de trei luni, la o dobândă de, să zicem, 2% pe an. Vei încasa după primul trimestru dobânda aferentă, care se adaugă la suma din depozitul bancar. Astfel, suma din depozit devine mai mare, iar dobânda la termenul următor se va calcula la banii acumulați în cont. Acesta este principiul", scrie jurnalistul Constantin Rudnițki, pe pagina de Facebook.
Din mai multe rechizitorii ale instanțelor de judecată reiese că Emi Pian practica dobânzi exorbitante.
"La fel se aplică și în cazul acordării creditelor. Emi Pian, pe numele său adevărat Florin Mototolea, nu ar fi ratat calculul dobânzii compuse. Dintr-un motiv foarte simplu, acela că a învățat cum se calculează dobânda compusă nu la școala primară, nici la facultate, ci, la ceea ce numim „școala vieții”. Adică, în bătăliile de zi cu zi de pe stradă, de la partidele de barbut (care, iată, până la urmă au ajuns să îi fie fatale) și în calculele zilnice pe care le făcea cu recuperatorii trimiși să aducă acasă sumele date împrumut și dobânzile compuse aferente. Dacă vom citi rechizitoriile unor instanțe publicate în mass-media vom afla că dobânda percepută de Florin Mototolea zis Emi Pian era pentru un „credit” de 23.000 euro de 3.000 euro pe zi. Adică, 14% pe zi.
„Banca Pian” practică dobânzi cămătărești, dar se pare că prospera și nu ducea lipsă de clienți. O „bancă” fără autorizații, fără garanții și fără reguli, în afară de cele cămătărești. Marile întrebări sunt: cine lucrează pentru ca „Banca Pian” să dispară? Și cu ce rezultate?", se întreabă Rudnițki.