Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cum gestionează eficient oamenii inteligenți folosirea telefonului

Cum gestionează eficient oamenii inteligenți folosirea telefonului

de Redacția Jurnalul    |   

Un expert de la Harvard a dezvăluit lucrurile neașeptate pe care le fac oamenii inteligenți cu smartphone-urile lor.

Inteligența emoțională este una dinre cele mai importante forme ale inteligenței umane, esențială pentru conviețuire și dezvoltarea într-un mediu social. 

Aceasta poate afecta numeroase aspecte ale vieții de zi cu zi, inclusiv modul în care sunt utilizate dispozitivele. 

Există anumite reguli atunci când vine vorba de utilizarea telefonului, numite și bune maniere digitale, susține Dr. Jenny Woo, expertă în inteligența artificială. Dincolo de aceste reguli de bună purtare, anumite obiceiuri pot ajuta utilizatorii pe termen lung.

Ce fac oamenii inteligenți cu smartphone-urile

Atunci când discută cu cineva, aceștia nu stau pe elefon. Este una dintre regulilele de bază ale bunelor maniere digitale. Se numește phubbing

Aceasta e o metodă de a evita conversațiile față în față și poate afecta relațiile interpersonale, pe termen scurt și lung. Oamenii inteligenți emoțional nu fac acest lucru deoarece poate să îi afecteze pe apropiații lor.

Phubbing este asociat și cu un nivel scăzut de conștientizare socială. Acest obicei poate deveni automat și compulsiv. Mulți utilizatori nu își dau seama că fac acest lucru. Dar persoanele inteligente emoțional evită acest obicei.

Pentru a rămâne prezenți în timpul conversațiilor aceștia sunt atenți la momentele în care își folosesc telefoanele. Mai ales în situații sociale. 

Oamenii inteligenți depun un efort activ pentru a se asigura că nu fac lucruri ce îi pot afecta pe termen lung pe ei și pe cei din jur. 

Un alt obicei este să nu țină constant telefonul lângă ei. Potrivit studiilor, chiar și atunci când este închis, un smartphone aflat în apropiere poate reduce capacitatea cognitivă. 

Prin  urmare, oamenii care au un EQ mai mare folosesc toate metodele pe care le au la dispoziție pentru a-și îmbunătăți viața. Pentru a avea o libertate mentală și un nivel de productivitate mai mari, aceștiacreează bariere fizice între ei și dispozitivele lor.

Astfel că își lasă telefonul în genți sau în altă cameră față de cea în care se află, reducând riscul de a fi distrași și a tentației de a sta tot timpul pe telefon.

Disciplina personală este importantă și poate ajuta până într-un anumit punct. După aceea este foarte important să ai reguli care să te ajute, susțin experții. 

Faptul că poți primi notificări oricând pe telefon te poate distrage semnificativ de la ceea ce faci. Aceste notificări țin creierul într-o stare  reactivă. Durează în medie 23 de minute să te poți concentra din nou pe sarcina respectivă după ce ți-ai verificat telefonul, susțin studiile.

Oamenii inteligenți fac tot posibilul să minimizeze aceste întreruperi care le pot afecta semnificativ munca. Experții recomandă ca gestionarea dispozitivelor să fie o prioritate. Mai ales în cazul tinerilor. Numărul adolescenților dependenți de rețelele de socializare a atins un nivel îngrijorător.

Utilizatorii trebuie să fie aenți la impulsurile care au la bază dopamina. Prin punerea unei pauze intenționate a utilizării telefonului, pot prelua controlul asupa atenției lor.

De exemplu, ei aleg să aibă diferite zone în casă în care nu își pot folosi telefoanele. Mai există și numeroase moduri Do not disturb, pentru a nu fi distrași, notează useit.ro.

Subiecte în articol: smartphone inteligent telefon
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri