Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum îți revii după o „supradoză” de sare

Cum îți revii după o „supradoză” de sare

Ni se întâmplă tuturor din când în când să mâncăm prea sărat, fie că am exagerat cu sarea din mâncarea gătită de noi, fie că am mâncat un produs de tip fast food care abundă în sare. Chiar dacă organismul reușește aproape întotdeauna să facă față unei cantități de sare mai mare decât cea recomandată de medicii, uneori apar și efecte neplăcute, precum un ritm cardiac crescut, adică bătăi puternice ale inimii, senzația de umflare, de balonare și chiar insomnie.

Acest lucru se întâmplă pentru că 95% din sarea consumată este absorbită în organism. În timp, rinichii încep să nu mai facă față la un aport crescut de sare, așa că organismul reține mai multă apă, pentru a o dilua. De aici vine senzația de umflare sau balonare. Acest proces crește volumul de fluid din jurul celulelor și volumul sângelui, ceea ce face ca inima să depună un efort în plus pentru a pompa sângele către toate organele interne. În timp, acest lucru se traduce prin tensiune arterială mărită, risc de infarct sau accident vascular.

Bananele îți vin în ajutor

Dacă ai mâncat prea sărat iar organismul îți arată că ai depășit măsura, iată câteva metode de... „prim ajutor”. Mai întâi, trebuie să bei foarte multă apă; astfel sarea din rinichi va fi ”spălată”, iar faptul că te hidratezi va ajuta la elberarea senzației de balonare. Apoi poți să faci câteva exerciții fizice. Nu este nevoie să ridici greutăți, ci doar câteva exerciții care te vor face să transpiri. Prin transpirație vei pierde o cantitate de sodiu din organism. Poți merge și la saună, dacă ai posibilitatea. Dar nu uita să rămâi hidratat.

O altă metodă de a echilibra consumul de sare este să mănânci o banană. Aceasta conține potasiu, iar potasiul contrabalansează sodiul din organism. Bananele, fasolea albă, verdețurile sau cartofii sunt bogate în potasu și sărace în sodiu, deci te pot ajuta în acest caz.

Subiecte în articol: supradoza sare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri