Jurnalul.ro Ştiri Social Cum poți verifica online ce vechime în muncă ai acumulat pentru pensie

Cum poți verifica online ce vechime în muncă ai acumulat pentru pensie

de Alice Petrescu    |   

Orice salariat roman poate afla online ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat.

Dacă vrei să afli singur ce vechime în muncă ai, poți să-ți faci cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) AICI, și să urmezi câțiva pași.

Pentru început trebuie sa completezi un formular online, ce trebuie, ulterior, tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii. Ulterior, vei primi un e-mail prin care vei putea seta parola contului, după care vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul CNPP.

După crearea contului poți verifica rapid vechimea acumulată, prezentată fie ca situație lunară, fie ca situație anuală.

Iată paşii pe care trebuie să-i urmezi

Pasul 1. Autentificarea în contul de utilizator: se apasă butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se deschide o pagină, în care se introduce adresa de e-mail-ul și parola.

Se apasă din nou pe „Autentificare”

Pasul 2. Odată intrat în cont, vei avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii, de unde se selectează „Datele mele din sistemul public de pensii”.

Pasul 3. În acea secțiune, poți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare. Intri pe stagii lunare sau pe stagii anuale și apoi apeși pe „Generează raport actualizat”.

Pasul 4 Diferența este că în primul fișier poți vedea situația vechimii lună cu lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, punctaj, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală de muncă acumulată), din aprilie 2001 și până în prezent, iar în al doilea poți vedea doar situația anuală (fără detalii lunare).Dacă vrei să vezi situația anterioară lunii aprilie 2001, trebuie sa selectezi „Informații din carnetul de muncă” și apăsat pe „Generează raport actualizat”.

Pasul 5 După ce ai solicitat generarea unui raport actualizat (sau a mai multor rapoarte), trebuie să aștepți câteva minute până se generează efectiv în sistem și devine disponibil în contul tău. Când un raport este gata, primești un e-mail de notificare și raportul îl poți descărca, în format PDF, din contul de pe site-ul CNPP. Mai precis, te duci înapoi în pagina în care ai cerut generarea raportului și vei găsi acolo fișierul descărcabil.

Dacă în documentele oficiale nu figurezi cu anii întregi de vechime, din cauză că angajatorul nu a declarat la stat perioadele de timp pe care le-ai muncit, atunci trebuie să soliciti angajatorului o adeverinţă care să ateste activitatea pe care aţi desfăşurat-o, durata, salariul şi vechimea în muncă.

În cazul în care angajatorul nu vrea sau nu poate elibera o astfel de adeverinţă ai posibilitatea să soliciti documentul direct la Inspectoratul Teritoril de Muncă din rază căruia angajatorul îşi desfăşoară activitatea.

Textul legal spune că "Inspectoratul teritorial de muncă eliberează documentul, în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la dată solicitării".

De asemenea, tot aici poti face şi anumite sesizări legate de angajator, ITM fiind singura instituţie abilitată să constate contravenţiile şi să aplice amenzile corespunzătoare.

Emiterea adeverinței din oficiu

Potrivit legii angajatorii au obligaţia să elibereze la încetarea activităţii salariatului o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate. Cu alte cuvinte, acest text obligă angajatorul, companie sau instituţie publică, să emită adeverinţă la încetarea activităţii persoanelor pe care le-au plătit. Înainte de 2016, nu exista nicio obligaţie pentru angajator să emită din oficiu adeverinţa, în lipsa solicitării exprese a salariatului.

Dispariţia carnetelor de muncă a făcut că dovada vechimii în muncă să se poată face numai cu ajutorul unor adeverinţe care să precizeze perioadele lucrate de salariaţii angajaţi cu contract de muncă.

Subiecte în articol: vechime in munca CNPP
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri