Jurnalul.ro Ştiri Social Cum pregătești copilul pentru școală

Cum pregătești copilul pentru școală

În cazul în care ai copii mai mari cu siguranță lucrurile sunt mai simple dar în cazul în care cel mic tocmai a terminat grădinița și a venit timpul să meargă la școală trebuie să fii pregătit pentru toate sentimentele care îl vor năpădi atunci când se va afla într-un loc nou.

Fie va fi nerăbdător și mândru că s-a făcut mare, fie se va teme de ce-l așteaptă știind că va avea alți colegi și se vor întâmpla lucruri despre care el nu știe nimic. Indiferent dacă va fi bucurros ori speriat iată câteva sfaturi despre cum i-ai putea face viața mai ușoară celui mic și-l vei ajuta să depășească multitudinea de emoții prin care trece.

  • Povestește-i cât mai multe lucruri despre școală. Explică-i care va fi programul, ce va învăța. Așa va ști, măcar teoretic, ce-l așteaptă și se va liniști. Copiii pot deveni anxioși atunci când merg în necunoscut, prin urmare cel mai bine este să aibă o idee cât mai realistă despre locul unde își va petrece următorii ani.
  • Dă-i încredere în el, spune-i că este mare și curajos și se poate descurca. Și, oricum ar fi, nu va fi niciodată singur, tu vei fi mereu acolo să-l ții de mână când va avea nevoie.
  • Încurajează-l să-și pună în ghiozdan și un obiect la care ține iar atunci când i se va face teamă poate să își țină jucăria în brațe.
  • Gândește-te la eventualele reacții pe care le poate avea copilul atunci când se va afla într-un mediu total nou. Anticipează-i cumva întrebările și sentimentele pentru a fi pregătit să îl sprijini.

 

Mergi cu el în prima zi de școală și condu-l în clasă. Nu-l lăsa singur decât după ce te asiguri că este liniștit și răspunde-i la orice întrebare.

 

Sentimentul de siguranță

Prezintă-i școala înainte de începerea noului an. Așa va avea o idee mai clară despre cum arată curtea, clădirea, clasele și nu se va speria imaginându-și cine știe ce grozăvii. Cei mici au o imaginație bogată și atunci când nu au o reprezentare concretă asupra lucrurilor inventează povești care îi pot speria. În plus, spune-i că vei fi acolo pentru el oricând va avea nevoie, că îl vei aștepta după ore și veți merge împreună spre casă.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri