Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari sirop de Aronia

Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari sirop de Aronia

de Redacția Jurnalul    |   

Siropul de Aronia are multe beneficii pentru sănătate, fiind recomandat mai ales în sezonul rece pentru stimularea imunității orgnaismului.

Aronia este un arbust cu fructe mici și rotunde de culoare închisă, aproape neagră și un gust acrișor intens. Se mai numește și „scoruș negru". Fructele de Aronia sunt au proprietăți antiinflamatoare, stimulează imunitatea și ajută la sănătatea inimii. 

Fructele de Aronia pot fi folosite în diverse preparate, cum ar fi băuturile, gemurile și dulcețurile sau diferite sosuri. Siropul de Aronia are un gust dulce-acrișor, cu o notă ușor astringentă, iar culoare intensă este cuceritoare. Poate fi consumat rece, diluat cu apă plată sau minerală, dar este mai reconfortant și revigorant diluat cu apă caldă, dart și pentru prepararea diferitelor cocktailuri simple sau cu alcool.

Ingrediente

1 kg de fructe de Aronia proaspete sau congelate

1500 ml apă

800-1000 g zahăr

suc de la 1 lămâie.

Mod de preparare

Începe cu pregătirea fructelor pe care le speli bine și le cureți de frunze și codițele rămase. Dacă folosești fructe congelate, lasă-le la decongelat într-o sită.

După curățare și spălare fierbe fructele în apă la foc de intensitate medie pentru aproximativ 20-30 de minute, amestecând din când în când. Nu uita să îndepărtezi spuma inestetică de la suprafață, dacă se formează.

Când fructele devin moi și și-au eliberat sucul în apă, strecoară lichidul printr-un tifon curat și presează bine fructele în tifon pentru a beneficia de cât mai mult suc.

Peste sucul obținut adaugă zahărul și fierbe-l la foc de intensitate minimă timp de 15-20 de minute sau până când devine mai consistent. Amestecă periodic sucul pentru a nu se depune pe pereții cratiței.

Spre final de fierbere adaugă și sucul de lămâie, amestecând pentru a se integra uniform în sirop.

Sterilizează sticlele și capacele și umple-le cu siropul fierbinte. Închide-le ermetic cu capacele aferente și depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat.

Beneficiile siropului de Aronia pentru sănătate

Siropul de Aronia conține are un conținut bogat de antioxidanți. Se știe că antioxidanții au rol protector asupra celulelor organismului împotriva stresului oxidativ.

Consumul regulat de sirop de Aronia îmbunătățește sistemul imunitar, datorită conținutului său ridicat de vitamina C. Este benefic pentru susținerea sănătății organismului în sezonul rece.

Fructele de Aronia au proprietăți antiinflamatoare, iar siropul poate contribui la reducerea inflamației din organism.

De asemenea, consumul moderat de sirop de Aronia poate contribui la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos.

Fiind o sursă naturală de fibre și compuși bioactivi, siropul de Aronia are un efect benefic asupra digestiei și susține procesele de detoxificare ale organismului, ajutând la eliminarea toxinelor.

Fructele de Aronia au efecte antivirale și antibacteriene, iar consumul de sirop poate ajuta împotriva infecțiilor respiratorii și a altor afecțiuni sezoniere, potrivit hellotaste.ro.

 

Subiecte în articol: culinar aronia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri