Planurile liberalilor de a debarca Guvernul PSD-ALDE prin moţiune de cenzură au rămas fără susţinere, după ce preşedintele Klaus Iohannis şi potenţialii aliaţi din Parlament au dat de înţeles că nu şi-ar dori o nouă criză politică. Voci de pe scena politică susţin că ar exista un pact între Iohannis şi Dragnea, astfel încât şeful statului să defileze la prezidenţialele din 2019, iar PSD să-şi conserve puterea.
Ludovic Orban a transmis că preşedintele PNL, adică el însuşi, ar trebui să fie propunerea de premier a liberalilor, în cazul în care moţiunea de cenzură va trece de Parlament. „Asta este cutuma în toate țările democratice”, a explicat liderul PNL. Doar că socoteala din Modrogan a primit „reject” de la Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis, fost lider al PNL, transmiţând că îşi doreşte „un climat de stabilitate” pe scena politică dâmboviţeană. Între Orban şi Iohannis există o rivalitate mai veche, care datează din decembrie 2014, atunci când Iohannis, proaspăt ales preşedinte al României, a impus-o pe Alina Gorghiu la cârma PNL. De altfel, fostul premier Victor Ponta susţine că reacţia lui Iohannis n-ar fi întâmplătoare, în condiţiile în care şeful statului ar fi principalul beneficiar al eşecurilor înregistrate de guvernarea PSD. „Eu cred că azi când vorbim, domnul Dragnea a făcut un blat cu Klaus Iohannis să nu-i facă probleme la prezidenţiale şi domnul Dragnea să păstreze guvernarea. E un blat care face rău României şi din care, oricum, domnul Dragnea va avea de pierdut. Domnul Iohannis se alege preşedinte şi Dragnea (rămâne – n.r.) cu Tel Drum-ul şi cu Lacul Belina”, a spus fostul lider PSD.
PMP: „E un joc de imagine”
Fără susţinerea Cotroceniului, liberalii au demarat negocieri cu liderii grupurilor parlamentare, însă nici cei curtaţi n-au dat semne că ar agrea demersul iniţiat de PNL. De altfel, în afara USR, partid care susţine radical debarcarea actualei Puteri, doar PMP-ul lui Traian Băsescu ar fi dispus să voteze moţiunea, însă şi această decizie pare luată mai mult pentru a-şi onora statutul de partid de opoziţie. Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a anunţat că parlamentarii lui Băsescu vor susţine moţiunea, deşi acest demers i se pare „doar un joc de imagine al PNL, atâta timp cât nu există o voinţă fermă în a da jos Guvernul PSD”. Replica lui Tomac a venit după ce liberalii au evitat să poarte negocierile cu Traian Băsescu, de teama unor posibile daune la capitolul imagine. Un alt actor important în ecuaţia moţiunii, UDMR nu se alătură nici el frontului anti-PSD. Maghiarii au un protocol de colaborare parlamentară cu partidul lui Liviu Dragnea, care, deşi a dat semne că scârţâie, se află încă în picioare. „Am avut o discuţie cu Raluca Turcan şi cu Iulian Dumitrescu şi am spus că în primul rând ar trebui să vedem relaţia noastră, UDMR-PNL, pentru că în ultimul an, lucrurile s-au stricat enorm de mult. Eu mă mir că PNL depune o moţiune de cenzură pe nişte măsuri fiscale neoliberale, dar mă rog, e treaba lor dacă se ciocnesc trenurile în capul lor sau nu se ciocnesc, nu mă interesează”, a transmis liderul Uniunii, Kelemen Hunor.
243 de parlamentari au, împreună, PSD şi ALDE. Liberalii ar strânge doar 222 de voturi în situaţia ipotetică în care UDMR, PMP, USR, grupul minorităţilor şi independenţii ar vota în bloc moţiunea. Pen-tru debarcarea Guver-nului sunt necesare 233 de voturi.
Înainte de orice dezbatere despre o astfel de aventură politică, ar trebui să ştim cine va fi propunerea lor pentru postul de premier, dacă va cădea Guvernul, programul de guvernare, direcţia în care vor să ducă ţara. Chestia aia că se va stabili după vot pe mine nu mă mulţumeşte în niciun fel. Kelemen Hunor, preşedinte UDMR
PNL s-a aliat cu partidul lui Victor Ponta
PNL a semnat ieri un protocol de colaborare cu Pro România, partidul lui Victor Ponta şi Daniel Constantin. „Ne-am propus o colaborare instituţională de acum înainte pe proiecte foarte importante, astfel încât să putem contura în Parlament majorităţi parlamentare pe proiecte pe care noi ni le vom asuma în comun”, a declarat Raluca Turcan. Din grupul independenţilor, PNL mizează pe toţi cei nouă deputaţi expulzaţi de PSD şi ALDE. Pe lângă oamenii lui Ponta, liberalii mai trag speranţe şi la cei 17 parlamentari ai minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, al căror vot l-a salvat pe Liviu Dragnea la moţiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu. În paralel, PNL va încerca marea cu degetul şi la eventualii trădători din PSD şi ALDE, fiind demarată o campanie de racolare „om la om” printre parlamentarii puterii. Cu toate acestea, pare greu de crezut că liberalii vor reuşi să rupă suficiente voturi din interiorul coaliţiei. Din rândurile PSD, doar Eugen Teodorovici şi Nicolae Bănicioiu, oamenii apropiaţi de Victor Ponta, ar putea vota împotriva guvernării PSD. De altfel, Teodorovici şi Ponta se află printre cei care au dat declaraţii defavorabile lui Dragnea, la audierile de la DNA, în dosarul Belina.