Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum să îți organizezi timpul - sfaturi utile

Cum să îți organizezi timpul - sfaturi utile

Fiecare am simțit la un moment dat că avem nevoie de și mai multă ordine în viață. Disciplina este cea care ne ajută să rămânem concentrați pe ceea ce avem de făcut în fiecare zi. Deși aparent nu ne place, rutina ar putea să ne fie de folos pentru un stil de viață ordonat și bine organizat. De la bugetul familiei și cel propriu până la programările la medic sau la salon, toate acestea fac diferența în existența noastră cotidiană. Am pregătit câteva sugestii despre cum să îți organizezi mai bine lucrurile în viață, ca să fii mai liniștită.

Ai grijă de buget

Încearcă să economisești 10% pe lună, din totalul venitului pe care îl ai. Notează-ți fiecare cheltuială pe care o faci și elimină-le pe cele care nu îți sunt neapărat necesare.

Alege să îți gătești acasă și să ieși în oraș pentru socializare, mai degrabă, decât pentru a lua masa. Planifică-ți vacanțele din timp și încearcă să fii atentă la fiecare cost ascuns pe care ar putea să îl aibă compania aeriană cu care vrei să zbori sau hotelul la care urmează să te cazezi.

Investește în sănătatea și viitorul tău. Alege să îți faci asigurare accidente, o asigurare suplimentară de sănătate, dar gândește-te și la o pensie privată, dacă ai această posibilitate.

Rutina de dimineață și de seară

Deși de multe ori ești pe fugă, fă un exercițiu, timp de câteva zile, și stabilește-ți un program matinal. Trezește-te înaintea celorlalți, astfel vei avea timp doar pentru tine, în care te vei bucura de liniște și vei putea să îți faci planul pentru întreaga zi. Nu mai sta cu telefonul în mână când te trezești.

Fă-ți rutina de îngrijire, apoi, alege un mic dejun energizant. Ia-ți ceaiul sau cafeaua și o agendă, și notează ce ai de făcut pas cu pas peste zi. De asemenea, ia-ți jumătate de oră și practică recunoștința, fă puțină mișcare sau încearcă exerciții simple de meditație sau de yoga. După ce ai avut grijă de tine, poți să te ocupi și de ceilalți ai casei. Nu uita să faci patul în fiecare dimineață.

Seara, aerisește camera bine, să nu ai mai mult de 22 de grade în locul în care dormi, fă-ți un duș sau o baie relaxantă, citește din cartea preferată. Evită să mănânci înainte cu două ore de a te culca, și de asemenea, renunță la  ecrane cam tot cu atâta timp înainte de somn. Ideal este să te odihnești între 7 și 9 ore pe noapte, astfel ți se va reface organismul.

Managementul timpului

Fie că ai program fix sau îți faci tu propriul orar, este necesar să te ții de planificarea pe care ai făcut-o dimineață. Fă câte un lucru pe rând. Evită multitaskingul și ia câte o pauză la fiecare 50 de minute.

Mănâncă la prânz, de preferat la oră fixă. Astfel, organismul se va obișnui cu această rutină. Nu consuma cafea în exces, dulciuri și băuturi acidulate, mai ales atunci când ai o zi foarte încărcată. Hidratează-te cu apă pe tot parcursul zilei.

Înainte de a pleca de la birou, ai grijă să îți lași toate obiectele în ordine. Mâine, când vei reveni, te vei simți mai confortabil și vei putea relua activitatea fără niciun stres suplimentar legat de ordine.

Seara, optează să faci activități recreative cu cei dragi sau să ieși în natură cu copiii. Plimbări lungi, mers pe bicicletă, poate să gătiți ceva împreună pentru cină.

Fiecare lucru pe care alegi să îl faci în tihnă, fără stres, poate contribui la starea ta de bine, la viața ta liniștită. Asta nu înseamnă că nu vei mai avea trăiri intense sau că imprevizibilul nu își va face loc în viața ta. Însă, este important să trăiești în echilibru cu tine și să știi cum să manageriezi orice fel de situație.

Sursa foto: www.pexels.com

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri