Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cum să reduci durerile de stomac de după masa de Sărbători

Cum să reduci durerile de stomac de după masa de Sărbători

de Magda Bucur    |   

Atunci când mănânci o masă copioasă, există un interval de aproximativ 20 de minute între momentul în care stomacul este plin și cel în care creierul realizează acest lucru și induce senzația de sațietate. De aceea, este foarte ușor să mâncăm prea mult și să ne confruntăm cu dureri de stomac după masa de Paște. Iată câteva remedii pentru crampele abdominale care apar după mese copioase.

 

1.                  Ceaiul. Chiar dacă simți că nu mai poți să înghiți nimic, poți încerca să sorbi cu înghițituri mici un ceai. Mulți nutriționiști recomandă ceaiul de rădăcină de cicoare, care nu conține cofeină și ajută la “mișcarea” intestinelor și la reglarea tranzitului intestinal. Ceaiul de mușețel are, de asemenea, un efect terapeutic și calmează durerile de stomac.

2.                  Menta. Este o plantă extrem de cunoscută pentru efectele ei care elimină greața, gazele și indigestia. Poți bea un ceai de mentă sau poți, pur și simplu, să mesteci câteva frunze de mentă sau o gumă mentolată. Totuși este bine să eviți această plantă dacă suferi de reflux gastric, pentru că menta relaxează orificiul dintre stomac și esofag, permițând acidului din stomac să urce și să provoace arsuri.

3.                  Fibre. Dacă mai poți mânca ceva, atunci ar fi bine să mănânci alimente bogate în fibre, cum sunt legumele, cerealele, nucile sau cartofii. Fibrele ajută la reglarea tranzitului și ar fi bine să le consumi încă cel puțin două- trei zile după ce senzația de preaplin a trecut.

4.                  Căldură. Dacă ai dureri de stomac, întinde-te pe spate și pune ceva cald pe burtă timp de cel puțin 10 minute. O sticlă cu apă caldă sau un dispozitiv special de încălzire, care nu pune prea multă presiune pe burtă, este ideal. Căldura calmează disonfortul stomacului și ajută digestia.

5.                  Exerciții ușoare. Chiar dacă e tentant să te arunci pe canapea după o masă mare, ar fi bine să nu faci asta. Fă mai bine o plimbare ușoară. Vei evita astfel și arsurile gastrice, pentru că atunci când faci mișcare, gravitația împiedică sucurile din stomac să urce înapoi. Mersul pe jos, spun medicii, reglează și nivelul zahărului din sânge, așa că vei preveni și apariția diabetului zaharat.

6.                  Antiacizi și cărbune medicinal. Dacă nimic nu funcționează și durerile sau arsurile persistă, poți lua un medicament antiacid sau tablete de cărbune medicinal. Acesta absoarbe gazele din tractul intestinal, însă nu trebuie folosit mereu, pentru că organismul se poate “lenevi” dacă îi face altcineva treaba. Întreabă-ți medicul care e cel mai potrivit tratament pentru tine.

 

Dacă ai trecut cu bine de aceste sărbători și ți-ai promis că la următoarele nu vei mai mânca în exces, ține minte un truc simplu care te poate proteja. Dacă bei cu 10-15 minute înainte de masă cel puțin două pahare de 250 de ml de apă, creierul tău va realiza mai devreme că stomacul este plin. De asemenea, dacă mesteci încet mâncarea îi vei da timp creierului să proceseze informația și să evite acel decalaj de 20 de minute, de la momentul când stomacul este plin până când induce senzația de sațietate.

Subiecte în articol: masa de paste
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri