Jurnalul.ro Auto Cum să-ți îngrijești mașina, astfel încât să te bucuri de ea mai mult timp

Cum să-ți îngrijești mașina, astfel încât să te bucuri de ea mai mult timp

Pentru majoritatea dintre noi, o mașină reprezintă o investiție pe termen mediu sau lung. Îngrijirea ei este importantă pentru a prelungi durata de funcționare corespunzătoare a motorului, dar și pentru a te bucura de o mașină în stare bună din punct de vedere estetic.

Așadar, în rândurile următoare, vei vedea cum să ai grijă de bunăstarea mașinii tale. 

Curăță interiorul și exteriorul mașinii

Așa cum încerci să menții curățenia în locuința ta, și o mașină trebuie păstrată curată la interior, respectiv spălată la exterior.  

Praful care se depune la interior nu este doar o problemă vizuală, ci ține și de calitatea aerului pe care îl inhalezi în mașină. Totodată, mai ales vara, caroseria este invadată de musculițe, excremente de păsări și alt tip de mizerie vizibilă. Prin urmare, trebuie să cureți, din când în când, exteriorul și materialele interioare. 

Curățenia este o modalitate simplă și nu foarte costisitoare de a-ți îngriji mașina. Îți poți aloca puțin timp o dată pe lună, de exemplu, pentru a face asta. Poți alege să mergi la spălătoria auto preferată. În ultimul timp, au luat amploare spălătoriile self-wash. Este de ajuns să mergi o dată și să înțelegi principiul de funcționare. 

În plus, dacă îți place să te autogospodărești și locuiești la curte, poți cumpăra câteva produse de detailing auto, precum șampon auto, ceară lichidă pentru caroserie și o soluție pentru îndepărtarea prafului de pe bord. 

Schimbă piesele și accesoriile la momentul potrivit

Tendința generală de a amâna schimbarea unor piese și accesorii care se consumă sau care au o durată de viață limitată îți va aduce neplăceri sau chiar cheltuieli ulterioare mai mari. 

Fie că este vorba de anvelope, ștergătoare, lubrifianți sau diverse piese provenite din dezmembrări, căutarea o poți face pe cont propriu. În funcție de orașul în care locuiești, vei găsi piese auto din Brasov, București, Iași sau Oradea. Dacă nu vrei să te deplasezi la un magazin fizic, poți comanda piesa dorită cu livrare acasă.

Efectuează reviziile tehnice la timp

O situație care indică faptul că nu ai grijă de mașina ta se referă la reviziile tehnice obligatorii. O revizie tehnică poate fi anuală, la un anumit număr de kilometri efectuați sau la cererea ta, de exemplu, dacă pleci în concediu și vrei să stai fără griji legate de buna funcționare a mașinii. 

O bună practică este să verifici ocazional nivelul fluidelor de care o mașină are nevoie pentru a funcționa optim. Începe cu verificarea nivelului uleiului de motor. Nu este de ajuns să fie la nivel, ci contează și vechimea acestuia. De exemplu, dacă vei circula cu un ulei neschimbat la timp, fii conștient că proprietățile acestuia de lubrifiere devin minime. 

De asemenea, și antigelul este un fluid care poate fi ușor urmărit, vizualizând poziția acestuia în vasul de expansiune situat undeva sub capota mașinii. Mai mult, există dispozitive ușor de folosit care testează rapid calitatea acestuia. 

Acordă atenție stilului de condus

Nu în ultimul rând, modul în care conduci se reflectă destul de mult în problemele care pot apărea la mașină. 

Condusul agresiv este un tip de comportament la volan care accentuează uzura unor piese principale, de la ambreiaj, transmisie, până la sistem de frânare. În plus, și anvelopele au de suferit ca urmare a demarărilor și a frânărilor dese. Se întâmplă asta deoarece efectuezi comenzi bruște. 

Sfatul nostru este să-ți adaptezi șofatul în funcție de condițiile din trafic. Pe lângă prelungirea duratei de funcționare a unor piese costisitoare, vei conduce responsabil și cu grijă față de ceilalți participanți la trafic. 

Eforturile de îngrijire pe care le faci sunt fără îndoială importante, dar asta nu înseamnă că nu vei mai schimba piese și accesorii consumabile. Totuși, vei avea satisfacția că faci lucruri de bază pentru a avea o mașină în stare bună. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri