Jurnalul.ro Ştiri Social Cum se recuperează vacanța de viscol

Cum se recuperează vacanța de viscol

de Diana Scarlat    |   

Decizia autorităților de a întrerupe cursurile preuniversitare săptămâna aceasta a fost luată pentru a preveni blocajele în trafic, dar și îmbolnăvirea copiilor, în plină epidemie de gripă. Școlile s-au închis în București și în județele Brăila, Ialomița, Tulcea, Giurgiu, Olt, Dolj, Buzău, Constanța, Ilfov și Teleorman. Dacă Ministerul Educației nu va hotărî modul de recuperare a acestei săptămâni, acolo unde nu s-au făcut ore, școlile pot decide ce metădă adoptă.

Elevii se vor întoarce la școală lunea viitoare, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Giurgiu, Tulcea, Constanţa, Argeş, Olt și Brăila, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Decizia primarului Capitalei de a suspenda cursurile a fost aspru criticată, începând de luni, de cei care susțin că nu se justifică închiderea unităților de învățmânt, iar strategia PMB ar ascunde nereguli în privința contractelor de deszăpezire. Alții au acuzat-o pe Gabriela Firea de exces de zel, spunând că mii de familii au mari dificultăți, din cauză că nu au cu cine să-și lase copiii, dacă școlile se închid. „Am luat decizia ca toată săptămâna, școlile să fie închise - grădinițe, școli și licee. Înţeleg dificultatea familiilor care nu au cu cine să-şi lase copiii acasă, dar școala este pentru educaţie, nu pentru supraveghere. Ne pasă de toată lumea. Nu toţi copiii ajung la şcoală cu maşina încălzită a părinţilor. O să avem în continuare ger", a declarat, ieri, primarul Capitalei, Gabriela Firea, subliniind faptul că riscul de îmbolnăvire este foarte mare, iar o astfel de măsură de prevenție este benefică întregii societăți.

Contează parcurgerea materiei

Critici vin și din partea celor care spun că profesorii nu vor putea recupera orele pierdute, iar elevii vor avea de suferit. “Am recuperat materia și când am avut greve de peste trei săptămâni. Sunt mai multe posibilități de recuperare. Se poate scurta durata pauzelor, deși e mai greu în învățământul primar. Ar putea fi decisă prelungirea anului școlar cu o săptămâna sau recuperări sâmbătă, dar ambele variante generează noi probleme. Nu poți obliga părinții sa-și trimită copiii la școală sâmbătă, așa cum și prelungirea anului școlar nu este agreată de părinți și elevi”, a explicat, pentru Jurnalul, Marius Nistor, liderul federației sindicale Spiru Haret. Cei mai mulți specialiști în Educație spun că nici măcar nu este nevoie de o recuperară fizică a orelor pierdute, ci doar de o bună gestionare a materiei predate, astfel încât elevii să poată parcurge materia care s-ar fi predat în săptămâna pierdută. În privința prelungirii anului școlar sau a recuperărilor sâmbăta, sunt nemulțumiți reprezentanții agențiilor de turism și HORECA, pentru că le-ar aduce scăderi ale vânzărilor, dar și aceste situații se pot rezolva individual. În prezent mai sunt în vigoare două atenţionări cod portocaliu de ger, ninsori şi viscol. Atenţionarea cod portocaliu de ger, care a intrat în vigoare luni dimineaţă, la ora 03.00, şi este valabilă pentru mai bine de jumătate de ţară, vizând judeţe din Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, și expiră pe 1 martie, la ora 10.00.

Profesorii trebuie să recupereze materia, nu timpul fizic. Recuperarea este posibilă. Decizia trebuie să fie luată de către consiliul de administrare al fiecărei unități de învățământ, care poate stabili, în funcție de specificul unității școlare, varianta optimă.

Marius Nistor, liderul FSN Spiru Haret  

În ciuda tuturor criticilor, decizia de a închide școlile în Capitală și mai multe județe afectate de ninsori, ger și viscol, nu pune în pericol pregătirea elevilor, pentru că materia se poate recupera, în mai multe feluri. Primarul Gabriela Firea a precizat că mai importantă este sănătatea și siguranța copiilor.

 

 

Subiecte în articol: vacanta viscol recuperare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri