Șefii diplomațiilor statelor UE, reuniți la Praga, discută despre accelerarea producţiei de armament, în condiţiile scăderii stocurilor după aprovizionării Ucrainei.
"Epuizăm stocurile. Furnizăm atât de multe capabilităţi Ucrainei, încât trebuie să reumplem stocurile", a spus Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, citat de AP.
Acesta prezidează reuniunea informală a miniştrilor de Externe şi ai Apărării, care are rolul identificării celor mai bune modalităţi de gestionare a resurselor militare şi de a stimula achiziţiile de armament şi muniţie, inclusiv sisteme antiaeriene, de care Ucraina are nevoie în continuare.
Reuniunea va analiza şi rolul pe care UE l-ar putea juca în instruirea militarilor ucraineni.
Mai multe ţări UE oferă deja instruire militarilor ucraineni prin acorduri bilaterale, dar unii politicieni vor un efort comun al blocului comunitar.
"Ar fi bine să creăm o bază mai structurată şi să ne asigurăm că Uniunea Europeană acţionează în mod structurat şi organizat pentru o anumită perioadă", a declarat ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney.
Însă alte ţări sunt reticente. "Poate că nu este cea mai rapidă modalitate. Nu sunt atât de convins", a afirmat ministrul Apărării din Luxemburg, Francois Bausch. Nici Austria nu este încântată de idee, iar ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a exprimat disponibilitatea participării la o misiune UE, dar a cerut ca aceasta să fie "practică".