Custodele Coroanei Române, Principesa Margareta, a susţinut un discurs la Institutul Olandez de Relaţii Internaţionale din Haga, unde a vorbit despre intrarea țării în Schengen. Ea a remarcat că încă din 2011, Comisia Europeană a apreciat că România a îndeplinit toate condiţiile tehnice necesare pentru aderarea la Schengen, dar că ulterior, au fost adăugate condiţii. "Acum ni se spune în privat - de către oficiali dintr-o serie de ţări, inclusiv, sunt tristă să spun, propria voastră ţară - că există în ţările occidentale considerente politice interne care îngreunează includerea României în Schengen. Pot înţelege acest argument. Dar sper că şi voi puteţi înţelege că presiuni interne similare revin oamenilor noştri politici din partea conaţionalilor mei, care nu pot accepta că trebuie să fie într-o poziţie inferioară celorlalţi cetăţeni europeni".
Principesa a arătat că românii sunt acum de trei ori mai bogaţi decât în comunism, dar şi că ar mai putea fi necesare încă trei decenii pentru a şterge pe deplin efectele dictaturii comuniste. "Românii sunt astăzi de aproape trei ori mai bogaţi decât erau când s-au eliberat de comunism. Există un consens naţional în ţara mea că nu există niciun alt loc în care România să poată fi, decât în mijlocul NATO şi UE. De fapt adevăraţii idealişti întru Europa se află în partea de est a continentului; adevăraţii cinici sunt adesea în Occident."
Aceasta a mai prezizat că adăugat că România este una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din Europa. "Acest fapt nu a şters însă diferenţele semnificative de bogăţie între jumătăţile estice şi vestice ale continentului. Au trecut trei decenii de la sfârşitul comunismului, dar probabil avem nevoie de alte trei decenii pentru a şterge pe deplin efectele nocive ale dictaturii comuniste".
Custodele Coroanei Române a admis că mulţi politicieni olandezi au avut dreptate când au susţinut, la începutul anilor 2000, că o integrare europeană adevărată şi completă va dura mult şi că simplul act de aderare la Uniune va trebui să fie urmat de multe decenii de muncă grea. "Cu toate acestea, aş dori să argumentez că, în loc să fie pe jumătate gol, paharul este de fapt pe jumătate plin şi că, atât România în sine, cât şi Uniunea Europeană cu România în centrul său, progresează".
Principesa a mai adăugat că presiunea asupra României şi procedurile de reformă puse în aplicare înainte de aderarea la UE au fost destul de serioase şi susţinute, iar ţara noastră a întreprins un efort uriaş.
Custodele Coroanei Române, Margareta, şi principele Radu au efectuat, începând de miercuri, o vizită cu caracter public în Regatul Ţărilor de Jos. Vizita s-a desfăşurat în oraşele Haga şi Breda.