Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu: Populismul în confruntarea politică generează dezechilibre majore

Dan Voiculescu: Populismul în confruntarea politică generează dezechilibre majore

de Ion Alexandru    |   

Profesorul Dan Voiculescu scrie pe blogul personal că, în România, în anii electorali, se comit erori administrative și macroeconomice cu efecte catastrofale pentru întreaga societate. Principala cauză a acestei situații este populismul, cum ar fi “obsesia victoriei în confruntarea politică și dezinteresul pentru dezvoltarea durabilă generează dezechilibre majore, ale căror efecte se resimt în întreg ciclul electoral ulterior”. Astfel, arată Voiculescu, “ajungem la realitatea paradoxală în care se pierd atât de multe resurse pentru a securiza câștigul electoral, încât, la final, pierdem toți, indiferent de rezultatul concret al alegerilor”.

 

În opinia profesorului Dan Voiculescu, anul 2020, pe lângă cele două rânduri de vot – local și parlamentar – “a adus, pe de o parte, blocajul economic total determinat de Pandemia de Covid-19, și, pe de altă parte, oportunitatea unor finanțări masive din fonduri europene”. “Dacă suntem lucizi și ne desprindem de obiectivele electorale, înțelegem că ne aflăm la limita dintre un dezastru social și economic fără precedent și un salt rapid în sfera de prosperitate și civilizație, de neconceput în urmă cu doar câteva luni”, subliniază acesta.

 

Nu închideți instituțiile doar pentru că trebuie câștigate alegerile

“Dacă România reușește să fructifice toate fondurile care i-au fost recent alocate – nu 20-30,%, ci 100% – și își negociază inteligent noi linii de finanțare, în patru ani își poate dubla produsul intern brut, asigurând o creștere similară pentru pensii, salarii și nivelul de trai general”, subliniază Dan Voiculescu.

Însă pentru a transforma în realitate această posibilitate, „este esențial să evităm blestemul anului electoral! Să începem imediat să realizăm proiecte consistente pentru a atrage concret finanțările promise – celelalte state le fac deja. Să rezistăm tentației populismului! Să nu închidem toate instituțiile publice 4-5 luni doar pentru că «trebuie câștigate alegerile»!”.

 

“Să facem campanie electorală după programul de lucru”

Dan Voiculescu atrage atenția că, până acum, anii electorali au fost marcați de două abordări la fel de nocive: “câștigul cu orice preț” și “după noi, potopul!” “Ar fi, oare, posibil ca în acest an 2020 –  în care suntem greu încercați de o pandemie care ne-a amintit abrupt cât de ridicole sunt mizele politice imediate – să schimbăm radical, în bine, modul în care ne raportăm la competiția electorală și la interesele strategice ale națiunii noastre?”, a conchis profesorul.

 

 

Subiecte în articol: Dan Voiculescu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri