Jurnalul.ro Editoriale De ce au ales americanii să facă ordine în mafie?

De ce au ales americanii să facă ordine în mafie?

de Ionuț Bălan    |   

Nu pot să neg faptul că simpatia pe care o trezește America pe toate meridianele globului n-ar fi studiată, că discutăm de un export de model cultural și de gesturi de generozitate bine alese și mediatizate.

 

În același timp însă, obiceiul Rusiei de a amenința cu bătaia și cel al Chinei de a fura - în special, tehnologie - sunt cu mult mai condamnabile. E drept că chinezii și ruși sunt în număr mare atei, dar asta tot nu se potrivește cu morala. Preotul te învață să nu furi, să nu ucizi, să nu mărturisești strâmb, iar Biden nu s-a sfiit să-l numească la un moment dat pe Putin un simbol al răului.

Probabil că rusul s-a prăpădit de râs când a auzit spusele „ramolitului” și a făcut mișto de el împreună cu cei din tovărășie, cam în stilul mobsterilor din sindicatului crimei în timpul prohibiție, care râdeau în hohote de Experimentul Nobil. Timp în care chinezii au trimis la școlarizare mai mulți studenți la universitățile din Marea Britanie, ca să înțeleagă ceea ce fură. Acum știu și ei să facă de la cap la coadă produsul, nu mai lucrează în löhn pentru alții! Ce dacă, de regulă, creativitatea e asociată cu libertatea, se poate și așa! Mai ales că și Uniunea e apucătoare, de ce n-ar fi și China, cu care se înțelege din ce în ce mai bine?!

Repet, nu vreau să fiu influențat de filmele americane cu happy end, dar nu cred că modelul cu care să ne asociem e cel al băieților vânjoși care-și bumbăcesc colegul studios în pauză ca să-i ia sendvișul și mărul, în cheie rusească sau să-i copieze tema, în notă chinezească.

Sigur, rușii au vârfuri. Dacă ar fi să enumerăm doar campionii mondiali la șah, de la Smîslov la Karpov, se observă că cei mai mulți provin din Rusia. Da, însă Gustave Le Bon scria într-o carte din 1920 - Psihologia timpurilor noi - că foarte puțini oameni înțeleg că educarea caracterului e mult mai importantă decât cea a inteligenței. Și preciza că dacă șaizeci de mii de englezi controlează trei sute de milioane de hinduși, la fel de inteligenți ca și ei, asta se întâmplă datorită caracterului. Iar dacă spaniolii nu au adus decât anarhie în America Latină, acest lucru s-a produs din cauza tarelor de caracter.

Și una e America de Sud, unde absența moralității depășește tot ceea ce cunoaștem noi mai rău în Europa, după cum remarca Le Bon, și alta-i America de Nord, unde cetățenii SUA au înțeles că trebuie să acționeze asupra caracterului. Aceste popoare vor rămâne superioare - crede Le Bon - fie și numai pentru acest fapt în fața altora, la care educația pur livrescă nu se adresează decât inteligențelor, nu și caracterelor.

Iată de ce au făcut americanii ordine în mafie și acum se bucură de considerație pe plan mondial.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri